450-500 g lendebiefstuk van 2 cm dik, zonder vet en in blokjes van 2,5 cm
1 volle tl gedroogde munt
1 tl knoflookgranulaat
1 tl komijnpoeder
½ tl selderijzout
2 el olijfolie
75 g boter
2 volle tl pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. Turkse supermarkt)
400 g labneh of uitgelekte Griekse yoghurt*
een flinke handvol kant-en-klare gebakken uitjes
2-3 takjes dille, heel fijngehakt
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen.
Doe de blokjes vlees in een mengkom, voeg de gedroogde munt, het knoflookgranulaat, komijnpoeder, selderijzout en een flinke hoeveelheid peper toe en schep goed om. Schep de olijfolie erdoor. Laat het vlees ongeveer 10 minuten marineren. Verhit intussen een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de blokjes biefstuk 1 minuut aan elke kant, schep ze op een klein bord en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Zet het vuur uit en veeg de koekenpan schoon met keukenpapier. Zet de pan op laag vuur en smelt de boter. Strooi de pul biber in de pan, roer tot de boter rood kleurt en neem de pan van het vuur.
Verdeel de labneh over een grote schaal. Schep de biefstuk met een schuimspaan van het bord, laat het vocht eraf lopen en schik de blokjes op de labneh of yoghurt. Schenk de pulbiberboter over het vlees. Bestrooi met de gebakken uitjes en en slotte de dille en serveer direct.
* Meng de dag voordat je dit gerecht gaat serveren de Griekse yoghurt met 2 eetlepels zeezoutvlokken en schep dit op een kaasdoek. Laat de yoghurt boven een kom een nacht in de koelkast uitlekken.