Tortillachips uit ‘Comida Mexicana’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432520
Prijs:
€ 27,50
Voor 500 gram
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Vandaag is het internationale Tortillachips Dag! Je kunt tortillachips natuurlijk in grote zakken in talloze smaken in de supermarkt kopen, maar ze zijn heel makkelijk thuis te maken en zelfgemaakte smaken bovendien veel, veel lekkerder! Proef het zelf en ga aan de slag met onderstaand recept.
Ingredïenten

• neutrale olie om in te frituren, 500 ml
• verse maïstortilla’s, 12 stuks
• zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie in een grote, stevige steelpan op middelhoog vuur tot de keukenthermometer 180 °C aanwijst.

Snijd iedere maïstortilla in acht punten. Frituur de tortilla in porties zodat de pan niet te vol raakt. Voeg de tortillapunten toe aan de hete olie, frituur ze 3 minuten en keer ze tot ze knapperig en lichtbruin zijn.

Haal met een schuimspaan de tortilla’s uit de pan, leg ze op een groot, met keukenpapier bekleed bord en laat ze uitlekken. Bestrooi naar smaak met zout.

Serveer de totopos, tortilla’s, met je favoriete bijgerechten.

Ingrediënten voor ongeveer 20 maïstortilla’s
• masa-bloem, 500 g
• warm water, 600 ml
• snuf zout
• olie, 50 ml
• olie, om in te bakken

Meng in een kom de masa-bloem met het warme water, het zout en de olie tot je een soepel en niet plakkerig deeg hebt.

Vet een comal of stevige koekenpan dun in met olie en zet hem op middelhoog vuur.

Leg een vel plasticfolie op de onderste helft van een tortillapers. Rol 50 gram deeg, om tortilla’s met een doorsnede van 16 cm te maken, tot een bal en leg de bal in het midden van de tortillapers. Bedek hem met een ander vel plasticfolie (dit zorgt ervoor dat het deeg niet vastplakt aan de tortillapers), sluit de tortillapers en duw zachtjes om het deeg plat te maken en te vormen tot een 3 mm dikke tortilla. Verminder de hoeveelheid deeg tot 35 gram per tortilla als je tortilla’s met een doorsnede van 11 cm maakt.

Open de tortillapers, verwijder het bovenste vel plasticfolie, keer de tortilla in je hand. Verwijder de onderste laag plasticfolie en leg de tortilla in de pan. Bak de tortilla ongeveer 2 minuten, keer hem en bak hem nog 2 minuten.

Breng de tortilla over naar een tortillawarmhouder of leg hem tussen een dubbelgevouwen theedoek. Herhaal voorgaande stappen met het overgebleven deeg, gebruik meer olie indien nodig.