Kies uit een selectie van groenten
• aubergine, pompoen, zoete aardappel, wortels, in plakjes van 5 mm
• bloemkool, bimi, in kleine roosjes of takjes
• kleine courgette, okra, patissonpompoen,in plakjes van 5 mm
• lente-ui, in stukjes van 3 cm haricots verts of snijbonen, in stukjes van 2 cm
• paprika, in repen
• spinazie
• plantaardige olie, om in te frituren
• 1 volle el zhoug
• 200 g Griekse yoghurt
• een scheut extra vergine olijfolie
• zeezout
Ingrediënten saffraan-gistbeslag
• 175 g bloem
• 3 tl gedroogde gist (1½ zakje à 7 g)
• 250 ml warm water
• 75 g Griekse yoghurt
• saffraanvocht (15 tot 20 draadjes saffraan 30 minuten geweekt in 40 ml kokend water)
• ½ tl zeezout
Zeef voor het beslag de bloem in een kom. Strooi de gist erover en klop het warme water en de yoghurt erdoor tot een beslag. Roer het saffraanvocht en het zout erdoor, dek af en laat minimaal 2 uur of maximaal 12 uur staan.
Schenk vlak voor het frituren een laagje plantaardige olie van 5 cm in een kleine kookpan met dikke bodem of een frituurpan en verhit tot 190 °C*.
Doop de stukjes groente één voor één in het beslag en doe ze daarna direct in de olie. Frituur totdat ze krokant en goudbruin zijn; dit duurt van seconden (in het geval van blaadjes) tot een paar minuten voor de meeste groenten. Laat uitlekken op keukenpapier.
Roer de zhoug door de yoghurt en besprenkel met de olijfolie. Bestrooi de fritto misto met wat zout en serveer heet met de pittige saus.
*Tip: Heb je geen frituurthermometer? De olie heeft de juiste temperatuur bereikt als hij glinstert en als na ongeveer 20 seconden een klein stukje brood naar boven komt drijven en licht goudbruin is.