Vegan Dan Dan-noedels uit ‘Vegan East’
ISBN:
9789461432759
Prijs:
€ 25,95
Voor 2 personen
Voorbereiding:
30
minuten
Bereiding:
30
minuten
Moeilijkheid:
Volgende week verschijnt ‘Vegan East’. Vandaag delen we alvast een van de favoriete recepten van auteur Milou van der Will: vegan Dan Dan-noedels. Het is een soort homemade take away. Met stokjes op de bank, vergeet de dag. Deze versie is ook geschikt voor iedereen die niet zo van pittig houdt, want ondanks de spicy saus, heb je geen emmers bluswater nodig. O, en er zit geraspte tempeh in als fake gehakt en dat werkt waanzinnig.
Ingredïenten

3 el arachideolie
50 g Chinese gepekelde kool*
1 paksoi, gewassen, grofgesneden
250 g tempeh, geraspt
zout en peper
1 el hoisinsaus
1 el Chinese rijstwijn (Shaoxing)
2 tl + 4 el sojasaus
½ tl kaneel
300 g sobanoedels of een andere soort noedels
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 lente-ui, fijngesneden + extra, ter garnering
100 ml chili-olie
1 tl vijfkruidenpoeder
1 kleine el pindakaas
2 tl sesamzaadjes, ter garnering

Bereiding

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en bak de gepekelde kool in 2 minuten knapperig. Vis uit de pan en zet apart. Roerbak de paksoi in dezelfde wok. Zet apart.

Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak de tempeh met een snuf zout en wat peper lichtbruin. Voeg de hoisinsaus, rijstwijn, 2 theelepels sojasaus en kaneel toe. Schep goed door en zet apart.

Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak ondertussen de saus door in een schone wok 1 eetlepel olie te verhitten. Fruit de knoflook en lente-ui. Voeg 4 eetlepels sojasaus, de chili-olie, vijfkruidenpoeder, pindakaas en eventueel een klein scheutje water toe. Verhit de saus tot tegen de kook aan en haal dan van de warmtebron.

Giet de noedels af, spoel met koud water. Voeg toe aan de saus, gevolgd door de geraspte tempeh en de paksoi. Verdeel over 2 kommen. Strooi de knapperige gepekelde kool erover. Garneer met meer lente-ui en sesamzaadjes.

* Te vinden in blikjes in de toko. Daar vind je ook andere soorten Chinese pickles, die net zo lekker zijn bij dit gerecht, zoals gepekelde daikon, of mosterdkool. Als je het te zout vindt, kun je de kool een beetje afspoelen met water en droogdeppen voordat je gaat bakken.