Pepersteak met knoflook-sojsasausboter uit ‘Izakaya’
Uit:
Izakaya
Auteur(s):
ISBN:
9789461432674
Prijs:
€ 20,00
Voor 2 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Veel peper, veel knoflook, veel sojasaus. Smaakmakers die alles lekker maken. Vooral deze malse ribeye. Een Japans eerbetoon van Tim Anderson.
Ingredïenten

1 el olie
1 ribeye à 300-400 g, liefst minimaal 2,5 cm dik, drooggedept met keukenpapier
een flinke hoeveelheid grofgemalen zwarte peper
4 el water
2 el sojasaus
1 el sake
1 el honing
20 g boter
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes

Bereiding

Verhit de olie in een pan op hoog vuur, tot de olie rookt. Bestrooi intussen de ribeye aan alle kanten met de peper.

Leg het vlees in de pan en bak in 2 tot 3 minuten aan één kant mooi bruin. Keer om en bak ook de andere kant ongeveer 2 minuten. De ribeye is nu halfrauw. Bak nog 2 minuten voor medium-rare en nog 2 minuten langer voor medium. Keer de ribeye elke 20 seconden om, zodat hij mooi egaal bruin wordt.

Haal de ribeye uit de pan zodra hij naar wens gebakken is en laat rusten op een snijplank.

Haal de pan van het vuur en voeg het water toe. Zet de pan terug op het vuur en voeg de sojasaus, de sake, de honing, de boter en de knoflook toe. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes koken, tot het vocht licht is ingekookt en de smaak van de knoflook in de saus is getrokken, en haal van het vuur.

Snijd de ribeye in blokjes van ongeveer 2 cm en meng door de saus.

Maaltijd voor twee personen met: Serveer dit over rijst met een eidooier bovenop, en je hebt een killer shime (koolhydraatrijke maaltijd).

Combineer met: Rode wijn, rijke sake, zwaar, donker bier of oolongthee.

Tip: Gebruik je zintuigen en intuïtie of, beter nog, een vleesthermometer om de gaarheid van het vlees te bepalen. Als je niet zeker weet hoe gaar hij is, controleer dan altijd als hij nog halfrauw is. Je kunt hem altijd nog langer bakken. Als je een ander soort biefstuk gebruikt, snijd het vlees dan op de draad, anders wordt het te taai.