Lotek uit ‘Bersama’
Uit:
Bersama
Auteur(s):
ISBN:
9789461432414
Prijs:
€ 27,50
Voor 4 tot 6 personen
Voorbereiding:
45
minuten
Bereiding:
45
minuten
Moeilijkheid:
Lotek lijkt veel op gado gado – Francis Kuijk vindt het een ambachtelijke variant. De ingrediënten voor de saus worden namelijk met de hand gemalen. Een voor een worden ze toegevoegd aan een grote tjobek (vijzel) en als laatste volgt water om de saus vloeibaar te maken. Daarna worden er in de tjobek groenten en dergelijke doorheen geschept. Je zit nu vast te denken, je kunt de saus er toch gewoon overheen gieten en mengen zoals bij een salade? Dat klopt, maar dan verliezen we de romantiek en ambacht van dit gerecht.
Ingredïenten

125 g kousenband of sperziebonen, in stukken van 2 cm gesneden
150 g Chinese kool, in dunne repen gesneden
200 g kangkung (waterspinazie)
150 g taugé, schoongemaakt
zonnebloemolie, om te frituren
150 g tempé, in blokken van 2 cm gesneden
250 g tahoe, uitgelekt, drooggedept, in blokken van 2 cm gesneden
200 g aardappelblokjes, drooggedept
1 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in stukjes van 1 cm gesneden
gebakken uitjes
kroepoek oedang

Pindasaus
100 g ongezouten pinda’s, geroosterd
1 teentje knoflook, grofgesneden
3 rawits, grofgesneden
10 g trassi*
½ tl kentjoerpoeder
½ tl zout
15 g gula djawa, fijngesnipperd
1 el azijn
1 kaffirlimoen, gewassen, gehalveerd

Bereiding

1. Breng een pan een ruim water aan de kook en blancheer hierin de kousenband 2 minuten. Schep uit het water en in een vergiet om uit te lekken.

2. Blancheer in hetzelfde water de koolrepen 1½ minuut. Blancheer daarna de kangkung 1 minuut en als laatste de taugé 1 minuut. Laat alle groenten uitlekken.

3. Verhit intussen de zonnebloemolie in een wok of pan. Frituur eerst de tempé en daarna de tahoe in de hete olie goudbruin. Schep de blokjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op wat vellen keukenpapier.

4. Frituur de aardappelblokjes in de hete olie lichtbruin. Schep de blokjes met een schuimspaan uit de olie, laat ze uitlekken en volledig afkoelen. Frituur ze daarna nog een keer tot ze goudbruin zijn en gaar. (Het dubbele frituren zorgt voor een knapperiger resultaat.)

5. Maak nu de pindasaus. Maal eerst de geroosterde pinda’s een beetje fijner in een grote tjobek (vijzel). Voeg steeds een ingrediënt toe – knoflook, rawits, trassi, kentjoer, zout, gula djawa en azijn. Voeg de kaffirlimoenhelften toe, duw met de ulekan (stamper) het sap eruit en laat de limoenhelften in de kom.

6. Giet beetje bij beetje heet water erbij en blijf mengen en wrijven tot de saus indikt. Controleer of de saus op smaak is.

7. Schep de kangkung, kousenband, taugé, Chinese kool, tempé, tahoe, aardappelblokjes en komkommer door de saus. Serveer de lotek met gebakken uitjes en gebroken kroepoek eroverheen.

* Voor een vegetarische variant vervang je de trassi door 1 maggiblokje.