• 250 g tempeh, geraspt
• 75 g fijne havervlokken + 1 tl extra
• 4 el sojasaus + 1 tl extra
• 2 knoflooktenen, geperst
• 1 lente-ui, fijngesneden
• 1 tl gochugaru (toko) of chilipoeder
• 4 brioche burgerbroodjes
• 4 el homemade Korean ketchup (zie hieronder)
• romainesla
• tuinkers, geknipt, ter garnering
extra nodig:
• aluminium schaal
Korean ketchup
Bereiding: 35 minuten | Voor 400 ml
• 1 el olie
• 1 ui, fijngesneden
• zout
• 1 rode peper, fijngesneden
• 1 knoflookteen, geperst
• 400 g tomatenblokjes (blik)
• 2 el tomatenpuree
• 1 el gochujangpasta (toko)
• ½ tl kaneel
• 1 ½ el bruine basterdsuiker
extra nodig:
• staafmixer
Koreaanse tempehburger
Meng de geraspte tempeh in een kom met de havervlokken, sojasaus, knoflook, lente-ui en gochugaru. Kneed goed door met de hand. Vorm van het tempehmengsel met natte handen vier burgers van ongeveer 1,5 cm dik.
Leg de burgers op een aluminium schaal op het indirecte deel van de barbecue en bak ze een minuut of 4 per kant. Keer ondertussen regelmatig.
Snijd ondertussen de burgerbroodjes open en gril ze op het rooster van de barbecue. Smeer ze in met de Korean ketchup. Beleg ze met romainesla en de tempehburger en garneer de burgers met tuinkers. Serveer direct.
Korean ketchup
Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui met een snuf zout. Voeg na 1 minuut de rode peper en geperste knoflook toe.
Doe na weer 1 minuut de tomatenblokjes, tomatenpuree, gochujangpasta, kaneel, bruine basterdsuiker en 1 theelepel zout in de pan. Roer door. Laat ongeveer 30 minuten heel zachtjes pruttelen, tot de saus tot ketchupdikte is ingedikt.
Proef en breng eventueel op smaak met nog meer zout. Haal van de warmtebron en pureer met een staafmixer.
Laat afkoelen voor het serveren. Je kunt de ketchup tot een week in een luchtdicht bakje, flesje of potje in de koelkast bewaren.