Voor de gestoomde broodjes:
250 g bloem
20 g suiker
5 g gist
5 g baksoda
½ tl zout
140 ml sojamelk
Voor de tempeh:
250 g tempeh
zout
2 el arachideolie
2 el sojasaus
2 el gembersiroop
1 rode peper, fijngesneden
1 tl suiker
½ tl vijfkruidenpoeder
2 el sesamolie
1 el vegan mayo
komkommer of pickle,
om erbij te serveren
Maak eerst de getoomde broodjes: Doe de ingrediënten in de kom van je keukenmachine met deeghaak, of, als je ambachtelijk met de hand kneedt, in een gewone kom.
Draai of kneed de eerste 2 tot 3 minuten voorzichtig tot er een samenhangend deeg vormt. Schakel dan over op een hogere stand (niet hoger dan 2) en draai nog 6 tot 8 minuten. In geval van ambachtelijk kneden: stort na die eerste paar minuten het deeg op het aanrecht en kneed een kleine 10 minuten door.
Laat het deeg, bedekt met een vochtige, schone theedoek, minstens een uur rusten op een warme plek.
Verdeel het deeg in 4 tot 8 bolletjes. Je kunt ze zo laten. Of rol ze plat uit en smeer ze in met een beetje arachideolie voordat je ze weer dichtvouwt. Je kunt op dit moment ook een vulling toevoegen en het deeg plooisgewijs dichtvouwen voor een speels effect.
Stoom in 8 tot 10 minuten gaar in de mand van een stoompan.
Maak nu de tempeh: Snijd de tempeh over de lengte door. Snijd in vierkante plakken. Zorg dat je 2 plakken per broodje hebt. Bestrooi met een beetje zout.
Verhit een koekenpan met arachideolie. Bak de tempeh.
Meng ondertussen voor het sausje de sojasaus, gembersiroop, rode peper, suiker, vijfkruidenpoeder en sesamolie. Als de tempeh goudbruin kleurt, giet je de saus in de pan. Haal onmiddellijk van de warmtebron. Wentel de plakken nog even door de saus en leg op een bord.
Besmeer de gestoomde broodjes eventueel met vegan mayo en beleg ze met de tempeh.
Serveer met komkommer, of een snelle pickle van radijs, komkommer en sjalot.