Tahin- en kaneeltwist uit ‘Vers uit de oven’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432223
Prijs:
€ 12,50
Voor 6 personen
Voorbereiding:
15
minuten
Bereiding:
15
minuten
Moeilijkheid:
Zoet ontbijtgebak dat niet zou misstaan op de paastafel! De romige tahin en de zoete ahornsiroop vormen een gouden combinatie. Zo goed zelfs dat we je dringend aanraden om niet te proeven van de vulling tijdens de bereiding, omdat er anders niet genoeg overblijft om de twist te vullen.
Ingredïenten

125 ml tahin
60 ml ahornsiroop
2 tl kaneel
bloem, om te bestuiven
1 vel bladerdeeg 24 x 38 cm (uit de koeling in de supermarkt)
75 g walnoten, zeer fijngehakt
1 biologisch ei, om te bestrijken

Verder nodig
bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Maak de vulling door de tahin met ahornsiroop en kaneel te mengen in een kom. De tahin zal iets dikker worden na toevoeging van de ahornsiroop en moet eruit zien als een dikke pasta. Als de vulling te dik is om uit te smeren (dit hangt af van de tahin die je gebruikt), voeg dan 2 tot 3 eetlepels water toe om hem iets te verdunnen.

Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Leg het vel bladerdeeg op het werkblad en bestuif het bladerdeeg met een beetje bloem. Rol het bladerdeeg uit tot 30 x 45 cm of tot het ongeveer 2 mm dik is. Verdeel de vulling gelijkmatig over het bladerdeeg, bedek het gehele oppervlak en strooi de walnoten over de vulling.

Rol het bladerdeeg op, begin hiermee van onderaf, tot het de vorm heeft van een grote worst. Snijd met een scherp mes de hele rol in de lengte doormidden.

Leg de twee halve rollen naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier met de snijkanten naar boven en draai de deegrollen om elkaar heen, met de snijkanten naar buiten gekeerd. Knijp beide uiteinden aan elkaar met je vingers.

Bestrijk de bovenkant, zodra je een mooie gedraaide vorm hebt, met het losgeklopte ei. Bak de twister 30 tot 35 minuten in de oven tot hij geheel goudbruin en krokant is.