Smokey jackfruitgyros met romige koolrabi-appel-tzatziki uit ‘Jackfruit’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432322
Prijs:
€ 14,95
Voor 4 personen
Voorbereiding:
30
minuten
Bereiding:
30
minuten
Moeilijkheid:
Dit is jackfruit op z’n best! Als smokey gyros in een warm platbrood met romige tzatziki erbij. Granaatappelpitjes erover en je hebt een heerlijk, plantaardig gerechtje voor dit zomerse weekend!
Ingredïenten

– 1 blikje jonge jackfruit (Fairtrade Original, à 550 g), afgespoeld
– 2 el ahornsiroop
– 1 tl gedroogde peterselie
– 2 tl gedroogde oregano
– 6 el smokey barbecuesaus + extra
– 3 el olijfolie
– 4 platbroden
– 1 zakje gemengde sla (à 80 g)
– 4-6 el granaatappelpitjes
– 1-2 el sumak

Gyroskruiden
– 2 tl komijnzaad
– 2 tl korianderzaad
– zaadjes van 1 kardemompeul
– ¼ tl zwarte peperkorrels
– 2 tl tijmblaadjes
– 1 tl knoflookpoeder
– ¼ tl nootmuskaat
– 1 tl kaneel
– 1 tl paprikapoeder
– ½ tl cayennepeper
– 1 tl zout

Tzatziki
– 100 g Griekse yoghurt (of gebruik kokosyoghurt voor een vegan variant)
– 2 el tzatzikikruiden (gedroogde peterselie, selderij, munt, knoflook en oregano)
– 2 el gekneusde muntblaadjes
– 1 kleine koolrabi, geschild en in plakjes
– ½ zoetzure appel, in staafjes
– ¼ tl kurkumapoeder (optioneel)

Bereiding

Verwarm voor de gyroskruidenmix de komijn, koriander en kardemomzaadjes 1 tot 2 minuten in een koekenpan op matig vuur. Vermaal ze met de zwarte peperkorrels in een vijzel tot poeder. Voeg er de tijm aan toe en kneus de blaadjes kort. Meng er de overige specerijen door.

Snijd de jackfruit in dikke, platte reepjes en schep in een grote kom met de gyroskruiden, ahornsiroop, peterselie, oregano, barbecue saus en olie om, zodat de marinade goed vermengd is met de stukjes jackfruit. Laat, afgedekt, minstens 1½ uur marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 185 °C. Verdeel de stukjes jackfruit en marinade gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de jackfruit in ca. 20 minuten krokant. Schep er naar wens nog wat extra barbecuesaus door.

Maak ondertussen de tzatziki. Meng in een kom de yoghurt met de tzatzikikruiden, munt, koolrabiplakjes, appel en eventueel kurkuma.

Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en smeer ze met de helft van de tzatzikisaus in. Verdeel er de jackfruit en sla over. Vouw ze met een stukje bakpapier of aluminiumfolie aan de onderkant dicht en strooi er aan de bovenkant de granaatappelpitjes en de sumak op. Geef de rest van de tzatziki er apart bij.