Pan confit tomate uit ‘Het plezier van écht goed koken’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432841
Prijs:
€ 35,00
Voor 4 tot 6 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Morgen verschijnt ‘Het plezier van écht goed koken’ van Alice Zaslavsky. In dit handboek voor de enthousiaste thuiskok laat Alice je zien hoe je elke dag, of het nou een hectische werkdag of een luie zaterdag is, geweldig eten op tafel kunt zetten. Te beginnen met deze variant op de Catalaanse snack – pan pa amb tomàquet, ook bekend als pan con tomate of tomatenbrood.
Ingredïenten

• 250 g verse, rauwe chorizo
• 125 ml olijfolie
• 1 rode ui, in ringen
• 400 ml droge appelcider
• snuf suiker
• 500 g cherrytomaten
• snuf zeezoutvlokken
• snuf versgemalen zwarte peper
• 430 g Turkse pide (of een ander langwerpig brood), in de lengte gehalveerd
• 1 – 2 tenen knoflook, gehalveerd
• 100 g manchego, of een andere stevige schapenkaas
• handvol fijngesneden bladpeterselie
• citroenpartjes, voor erbij

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Verwijder het vel van de chorizo, breek hem in stukken boven een grote koekenpan met dikke bodem en schenk een eetlepel olijfolie in de pan. Bak op laag vuur ongeveer een minuut, tot het vlammend rode vet uit de worst komt.

Voeg de rode ui toe en fruit hem 6 tot 8 minuten tot hij zacht is. Schenk de appelcider erbij, strooi de suiker erover en hussel de tomaten erdoor. Breng de vloeistof aan de kook, draai het vuur laag tot de vloeistof pruttelt. Laat het tomaten-worstmengsel 25 tot 30 minuten pruttelen, tot het er stroperig uitziet en de olie bovenop drijft.

Breng het tomaten-worstmengsel op smaak met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Leg ondertussen de plakken brood op een bakplaat, leg een andere bakplaat op het brood om het plat te maken en te voorkomen dat de plakken brood omkrullen tot halvemanen. Rooster het brood 25 tot 30 minuten tot het brood goudbruin en zeer knapperig is. Check het brood regelmatig om te zorgen dat het niet te donker wordt.

Wrijf de verse knoflook over de snijvlakken van het brood, leg het brood op een schaal en schenk het tomatenmengsel over het brood. Schaaf de manchego over het tomatenmengsel. Strooi de bladpeterselie en extra zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper erover. Besprenkel het tomatenmengsel met de overige olijfolie en serveer de pan confit tomate met de citroenpartjes ernaast.