‘Melanzane alla parmigiana’ uit ‘Bistro Manon’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432605
Prijs:
€ 27,50
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Manon Proper runt elke dag een soort mini-bistro voor zeer kritische vaste gasten: haar twee- én drieling, die eten van jongs af aan al smaakvol mee en zijn ware lekkerbekjes. ‘Bistro Manon’ is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar bundelt recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn. Deze ‘melanzane alla parmigiana’ is hiervan een perfect voorbeeld en een zeer smakelijke maaltijd om het weekend mee in te luiden!
Ingredïenten

• 500 ml basistomatensaus
• 3 aubergines (0,9-1 kg in totaal), in de lengte in plakken van 1 cm max.
• fijn zout
• extra vergine olijfolie
• 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 150 g taleggiokaas of 250 g buffelmozzarella (1 grote bol), in blokjes van 2 x 2 cm
• fijn zout
• ± 40 g verse basilicumblaadjes (gewogen zonder steeltjes)

Bereiding

Begin met het maken van de tomatensaus. Dan is de saus klaar wanneer je hem nodig hebt.

Bestrooi de aubergineplakken met fijn keukenzout. (Wees niet te zuinig, het meeste zout dep je er later weer af!) Leg de plakken op elkaar in een kom en laat ze minimaal 15 minuten staan. Het (bittere) vocht dat in de aubergine zit, wordt op deze manier uit de plakken getrokken. Er ontstaan kleine druppeltjes vocht op de plakken.

Leg de plakken aubergine naast elkaar op een dubbele laag keukenpapier, een schone theedoek of een hydrofiele doek. Dep de aubergine goed droog met een tweede doek of extra keukenpapier.

Schenk wat extra vergine olijfolie in een kommetje en gebruik een kwastje (of je vingers) om de plakken aubergine aan beide kanten te bestrijken. Bak de plakken in porties aan beide kanten in ± 5 minuten lichtbruin in een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Leg de plakken op een bord en herhaal op deze manier tot alle plakken gebakken zijn.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal van ± 20 x 30 cm in met extra vergine olijfolie. Verdeel de Parmezaanse kaas in twee delen; een deel is voor tussen de lagen, het andere deel strooi je op het laatst over het gerecht.

Nu kun je beginnen met het maken van de lagen; ik maak er meestal drie. Verdeel een schep tomatensaus over de bodem van de schaal. Verdeel een derde van de aubergineplakken over de saus en schep er tomatensaus over. Leg nu verspreid over de schaal een derde van de blokjes taleggio. Verdeel wat blaadjes basilicum over de taleggio en bestrooi met een klein deel van de Parmezaanse kaas. Herhaal deze stappen tot je aubergine, taleggio en basilicumblaadjes op zijn. Op de bovenkant strooi je de rest van de Parmezaanse kaas. Sprenkel er eventueel nog een beetje olijfolie overheen.

Zet de ovenschaal ± 25 minuten in de oven. Zodra de kaas goed gesmolten is, is de melanzane alla parmigiana klaar om te serveren.

Ingrediënten basistomatensaus
• 2 el olijfolie
• 2 knoflooktenen, geperst
• 3 blikken gepelde tomaten (à 400 g, van goede kwaliteit), met een mes in het blik in stukjes gesneden
• 1 el gedroogde oregano of 1 takje verse oregano, gerist en fijngehakt
• zout

Zet een (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Verhit de olijfolie in de pan en bak de knoflook kort, tot de geur vrijkomt. Giet dan direct de bliktomaten in de pan, dit voorkomt dat de knoflook doorbakt en bitter wordt.

Breng het geheel aan de kook en draai het vuur omlaag. Doe de oregano erbij en laat de saus inkoken. Ik probeer dit minimaal 1 uur te doen, maar korter kan ook. De saus zal dan iets wateriger blijven.

Voeg zout naar smaak toe. Ik ben altijd voorzichtig met zout, maar deze saus heeft best wat nodig.