Knoflookrijst met gekaramelliseerde uien en paddenstoelen uit ‘no waste GROENTEN’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432865
Prijs:
€ 32,50
Voor 2 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Toen Sophie Gordon voor het eerst knoflookrijst at, raakte ze direct geïnspireerd voor haar eigen recept. Deze versie met gekaramelliseerde uien en paddenstoelen is super smakelijk én easy om te maken.
Ingredïenten

• 1 tot 2 el kokosolie
• 5 tot 6 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
• ongeveer 250 g rijst naar keuze (zilvervliesrijst, witte, rode, zwarte of wilde rijst)
• sap en geraspte schil van 1 citroen
• 2 middelgrote uien, in parten
• ongeveer 500 g paddenstoelen naar keuze, gemengd of één soort, gescheurd of grofgehakt
• 2 el balsamicoazijn (kokos-aminos is hier ook een goed alternatief)
• ongeveer 2 el verse tijm
• snuf chilivlokken
• zout en peper

Bereiding

Verwarm ½ tot 1 eetlepel kokosolie in een steelpan op laag vuur. Bak de knoflook ongeveer een minuut en roer continu om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Bak de rijst even mee.

Giet ongeveer 1 tot 1,5 liter water in de pan en voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur lager en leg een deksel op de pan. De kooktijd varieert afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt. Zwarte, rode en zilvervliesrijst hebben een langere kooktijd. Houd idealiter de deksel op de pan tot de rijst gaar is. Kook de witte rijst 12 tot 15 minuten, de zilvervliesrijst ongeveer 30 minuten en de rode of zwarte rijst 35 tot 40 minuten. Zodra de rijst gaar is, zit er weinig tot geen water meer in de pan. Haal de pan van het vuur, laat de rijst een paar minuten staan, voeg het sap en de geraspte schil van de citroen toe en roer de rijst met een vork los.

Verwarm 1 eetlepel kokosolie in een grote koekenpan of wok, terwijl de rijst kookt. Bak de uienpartjes een paar minuten tot ze geurig en verkleurd zijn. Voeg een scheut water toe en bak de paddenstoelen een paar minuten mee. Roer de balsamicoazijn, tijm en chilivlokken door de paddenstoelen en breng ze op smaak met zout en peper. Blijf de paddenstoelen bakken, laat de vloeistof inkoken tot de uien en paddenstoelen na 12 tot 15 minuten zacht worden en karamelliseren. Breng ze indien nodig opnieuw op smaak met zout en peper.

Verdeel de rijst over borden en schep de gewenste hoeveelheid paddenstoelen op de rijst. Bestrooi de rijst en paddenstoelen met chilivlokken, tijm of andere kruiden en geniet ervan.

No waste tips:

Iedere soort paddenstoel is geschikt voor dit gerecht – het is lekker om er meerdere soorten van te gebruiken, maar kijk eerst wat je in huis hebt of welke soort in het seizoen is. Het is een eenvoudig gerecht dat vol van smaak en snel te bereiden is, zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Je kunt iedere rijst gebruiken die je maar wilt, zodat je het meeste haalt uit wat er in je keukenkast staat.