Geroosterde rodekool met een vijgenglaze uit ‘Slow’
Uit:
Slow
Auteur(s):
ISBN:
9789461432469
Prijs:
€ 32,50
Voor 4 tot 6 personen
Voorbereiding:
45
minuten
Bereiding:
45
minuten
Moeilijkheid:
Om het houtige karakter van de herfstige rodekool wat te verzachten, kun je het blancheren of koken. In dit bijgerecht uit ‘Slow’ wordt het in de oven geroosterd en geserveerd met een heerlijke vijgenglaze.
Ingredïenten

100 g gedroogde vijgen, fijngehakt
2 el rodewijnazijn
125 ml zoete sherry (liefst Pedro Ximénez (PX) of een andere zoete sherry van goede kwaliteit)
een paar takjes rozemarijn, naaldjes eraf gehaald
½ rodekool, in 4-6 parten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
125 ml olijfolie

Bereiding

Meng voor de glaze de vijgen, rodewijnazijn, sherry, rozemarijn en 60 ml water in een kleine steelpan en voeg zout en versgemalen zwarte peper toe. Kook dit 10 tot 12 minuten op middelhoog vuur, tot het is ingedikt tot een siroop. Zet opzij.

Verwarm intussen de oven voor tot 160 °C. Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie.

Leg de parten rodekool op de bakplaat. Bestrooi ze met de knoflook, sprenkel de olijfolie erover en strooi er zout en peper over. Rooster ze 10 tot 15 minuten, of tot de randen knapperig worden.

Draai de koolparten om en schep de vijgenglaze erover.

Zet ze weer in de oven en rooster ze nog 10 tot 15 minuten, of tot de kool gaar is en de glaze borrelt.

Serveer warm.