Geroosterde pompoen met knoflook-pijnboompitten & feta uit ‘Kook dit boek’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432667
Prijs:
€ 35,00
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
In de koudere maanden is winterpompoen op zijn hoogtepunt van het seizoen om hem te eten en bevat daarom een ongeëvenaarde zoetheid en concentratie van smaak die je in de warmere maanden niet tegenkomt. Het roosteren van winterpompoen op hoog vuur brengt hun natuurlijke suikers naar voren. In de oven karamelliseren de suikers tot een heerlijke gouden korst. Molly Baz is dol op het samenbrengen van de zoete, zachte, geroosterde pompoen met duidelijk hartige ingrediënten (in dit geval knoflook, pijnboompitten en feta), die voor de hoognodige balans zorgen. Technisch gesproken is dit een bijgerecht, maar we zijn zeer te porren voor het eten van een grote kom hiervan bij wijze van hoofdgerecht.
Ingredïenten

Vers
1,4 kg kobocha-pompoen en/of delicata-pompoen of vervang door hokkaido-pompoen of flespompoen
7 tenen knoflook
½ citroen

zuivel
4 el boter, op kamertemperatuur
1 blok (115 g) feta

voorraadkast
3 el extra vierge olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
45 g ongeroosterde pijnboompitten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 230 °C.

2. Bereid de pompoen voor en rooster de pompoen:
* Snijd de steel van 900 gram pompoenen. Snijd de pompoenen doormidden door de wortelaanzet. Schep met een lepel de pitten en het draderige vruchtvlees dat eraan vastzit weg. Snijd iedere pompoen in de breedte in parten van 2,5 cm dik. Leg de pompoen op een grote bakplaat met opstaande rand.
* Plet zachtjes 7 tenen knoflook. Leg 5 tenen knoflook, ongepeld, op de bakplaat.** Pel de overgebleven 2 tenen en leg ze opzij.
* Besprenkel de pompoen en de knoflook met 3 eetlepels extra vierge olijfolie. Breng de pompoen op smaak met 1 theelepel zeezout en veel zwarte peper. Hussel met je handen en keer de pompoen op zo’n manier op de bakplaat dat alle stukken evenredig bedekt zijn met peper
en zout. Leg de stukken met het snijvlak naar beneden. Schuif de bakplaat met pompoen in de oven. Rooster de pompoen 15 tot 20 minuten tot de pompoen aan een kant intens donker verkleurd is. Keer de pompoen met een keukentang en zet de bakplaat terug in de oven, zodat de pompoen verder kan roosteren. De pompoen is klaar als na 10 tot 15 minuten het vruchtvlees zacht is en intens donker aan beide kanten.

3. Maak de knoflook-pijnboompittenboter:
* Smelt 4 eetlepels boter, terwijl de pompoen roostert, in een kleine steelpan op matig laag vuur. Voeg, zodra de boter is gesmolten 45 gram pijnboompitten toe. Bak de pijnboompitten, zwenk geregeld met de pan, tot na 4 tot 5 minuten de pijnboompitten goudbruin zijn, de boter bruin is geworden, geurig is en naar noten ruikt. Haal de steelpan onmiddellijk van het vuur.
* Rasp de 2 overgebleven tenen knoflook boven de warme pijnboompittenboter en roer om te mengen. Laat de pijnboompitten afkoelen. Breng de pijnboompitten op smaak met zout.

4. Serveer:
* Leg de geroosterde pompoen en de tenen knoflook op een serveerschaal. Snijd 115 gram feta in plakken van ruim ½ cm dik en verdeel ze over de pompoen. Breek ze desgewenst in kleinere stukken.
* Schep de pijnboompittenboter op de pompoen en feta. Breng op smaak met meer zwarte peper. Knijp een ½ citroen uit over de pompoen, feta en pijnboompittenboter.

** Ze worden tussen de pompoen geroosterd. De schil zal ze tegen verbranding in de oven beschermen.