Franse uiensoep met gruyèretoast uit ‘Soep. Bouillon. Brood.’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432698
Prijs:
€ 27,50
Voor 6 tot 8 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Luid het weekend in met deze Franse uiensoep met gruyèretoast, het ultieme comfortfood uit Rachel Allen’s boek ‘Soep. Bouillon. Brood.’. Leuk weetje: de soep heeft zijn oorsprong in de 18e eeuw in Parijs. Daarbij is het een van de meest geliefde Franse soepen en staat het nog steeds op het menu in bistro’s in heel Frankrijk. En vanavond dus ook bij jou, bon appétit!
Ingredïenten

• 1,5 kg uien
• 50 g boter
• 4 tenen knoflook, fijngesneden
• 1 tl fijngesneden tijm
• 250 ml droge witte wijn
• 1,5 l runder- of kippenbouillon
• zout en versgemalen peper

Ter garnering
• 6 sneetjes stokbrood, 1 cm dik, geroosterd
• 125 g gruyère of een vegan variant, geraspt

Bereiding

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de uienringen toe, breng ze op smaak met zout en peper en roer goed. Bak de uienringen 60 tot 70 minuten op laag vuur, zonder deksel en roer regelmatig door. De uienringen zullen in kleur van bleek naar bruin gaan, maar ze mogen niet verbranden. Ik gebruik een houten spatel om ongeveer iedere 5 minuten over de bodem van de pan te schrapen zodra de uienringen gaan karamelliseren.

Voeg een paar minuten voordat de uienringen klaar zijn de knoflook toe. Voeg de tijm en witte wijn toe zodra de uien intens gekaramelliseerd zijn en verwarm alles een paar minuten. Voeg de bouillon toe, breng de soep op smaak met zout en peper en breng hem aan de kook. Zet het vuur laag, kook de soep 15 minuten onafgedekt en breng hem opnieuw op smaak.

Schep de soep in ovenbestendige, diepe kommen, leg een sneetje geroosterd stokbrood op de soep en bedek het brood royaal met geraspte kaas. Zet de kommen onder een hete, voorverwarmde grill of in een hete oven tot de kaas gesmolten en goudkleurig is. Serveer de soep direct (maar pas op, de kom zal zeer heet zijn). Het is gebruikelijk om de soep op het laatst onder de grill te zetten, zodat de kaas die van het stokbrood valt heerlijk in de soep smelt. Je kunt als alternatief de gruyèretoast afzonderlijk roosteren onder de grill en op de soep leggen zodra je de soep serveert.