Fancy Franse eiersalade uit ‘Kook dit boek’
No items found.
Auteur(s):
No items found.
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Deze fancy versie van de eenvoudige, traditionele eiersalade is geïnspireerd op gribiche, een klassieke, Franse saus gemaakt van fijngehakte, hardgekookte eieren gecombineerd met augurken, mosterd en wittewijnazijn. Mijn versie bevat eieren die 10 minuten hebben gekookt, met eidooiers die perfect hardgekookt zijn en op geen enkele manier lijken op de verschrikkelijke, te lang gekookte eidooiers die zich vaak in eiersalades bevinden. De eieren zijn in stukken gescheurd, gemengd met een heldere dressing met mosterd en extra lekker dankzij een mix van kruiden. Dit alles levert een eiersalade op die lekker is als je hem op toast of tussen een broodje serveert en als je hem op geroosterde groente schept.
Ingredïenten

12 eieren (L)
1 el grove mosterd
1½ tl dijonmosterd
3 el wittewijnazijn
120 ml extra vierge
olijfolie
8 augurken
1 el kappertjes, uitgelekt
30 g gemengde verse kruiden zoals dille,
peterselie, bieslook, dragon, basilicum, munt
zeezout en versgemalen
zwarte peper

Bereiding

Kook de eieren:
* Breng in een grote pan water aan de kook.
* Laat met een schuimspaan 12 eieren zakken in de pan en stel de kookwekker in op 10 minuten.
* Vul intussen een kom met ijswater. Leg de eieren in het ijsbad, zodra ze gekookt zijn en laat ze minimaal 5 minuten liggen om het kookproces te stoppen.

Maak de dressing:
* Klop in een middelgrote kom 1 eetlepel grove mosterd, 1½ theelepel dijonmosterd en 3 eetlepels wittewijnazijn door elkaar. Schenk in een dun straaltje, langzaam, al kloppende,
120 ml extra vierge olijfolie erbij tot de dressing dik en geëmulgeerd is.
* Hak 8 augurken en 1 eetlepel kappertjes in stukken. Roer ze door de dressing.

Zet de salade in elkaar en serveer:
* Pel de afgekoelde eieren, hak of scheur ze in eenhapsstukken. Spatel ze voorzichtig door de dressing. Breng de salade op smaak met veel zeezout en zwarte peper.
* Hak 30 gram gemengde kruiden grof of scheur ze in stukken en spatel ze voorzichtig door de salade.
* Kies zelf waar je de eiersalade op of bij wilt serveren. Hij smaakt vrijwel overal goed bij en op