Acht-schattensoep uit ‘Sambal Shiok’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432681
Prijs:
€ 27,50
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
De ‘acht schatten’ in dit recept verwijzen naar de hoeveelheid ingrediënten en de bouillon die je nodig hebt voor de soep. Acht is een geluksgetal voor de Chinezen, en staat symbool voor rijkdom en voorspoed. Doorgesijpeld in de Maleisische keuken, delen we dit recept uit Sambal Shiok.
Ingredïenten

15 g Koreaanse glasnoedels (dangmyeon, o.a. toko)
1 1/2 el gedroogde boomoren of judasoren (o.a. toko)
200 g kippenvleugels
4 gedroogde sint-jakobsschelpen (conpoy, o.a. toko) of 3 el gedroogde garnalen (o.a. toko)
2 l water
3 gedroogde shiitakes, min. 30 minuten geweekt in 100 ml heet water
80 g wit krabvlees (o.a. vishandel)
1 ei, losgeklopt
1 el sesamolie
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Smaakmakers (gemengd in deze volgorde)
2 el maïzena, met 2 el water gemengd tot een papje
2 tl donkere sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn (optioneel)
1/2 tl witte peper
2 el Chinese zwarte rijstazijn (o.a. toko)
zout, naar smaak

Chinese zwarte rijstazijn, voor erbij

Bereiding

1. Laat de glasnoedels en de boomoren samen in een grote kom heet water minimaal 30 minuten weken. Week de shiitakes apart, want dit weekvocht heb je straks nog nodig.

2. Voeg de kippenvleugels, de gedroogde sint-jakobsschelpen of de gedroogde garnalen en het water toe aan een grote pan, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 1 uur zachtjes koken.

3. Druk intussen het vocht uit de shiitakes en vang het weekvocht daarbij op. Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snijd de hoedjes fijn.

4. Giet de glasnoedels en de boomoren af. Snijd de boomoren in fijne reepjes en de noedels in stukjes van ongeveer 5 cm.

5. Zet het vuur onder de bouillon uit. Gedroogde garnalen kun je in de bouillon laten, maar haal de kippenvleugels en de sint-jakobsschelpen er wel uit. Scheur de sint-jakobsschelpen en het kippenvlees in stukjes en gooi het vel en de botjes van de kip weg. Voeg de sint-jakobsschelpen en het kippenvlees weer toe aan de bouillon.

6. Schenk het weekvocht van de shiitakes langzaam in de pan met bouillon en zorg ervoor dat je het gruis op de bodem niet mee schenkt. Voeg het krabvlees, de boomoren, de shiitakes, de glasnoedels en de smaakmakers toe aan de bouillon. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken, zodat de soep dikker wordt.

7. Zet het vuur uit en schenk het ei erbij. Roer door om een eiersoep-effect te krijgen.

8. Breng op smaak met zout.

9. Voeg vlak voor het serveren de sesamolie toe en garneer met de lente-ui.

10. Serveer met een klein schaaltje Chinese zwarte rijstazijn die gasten naar smaak aan hun kom kunnen toevoegen.