Waterkefir uit ‘Over Rot 2.0’
ISBN:
9789461432162
Prijs:
€ 32,50
Voor 1 liter
Voorbereiding:
30
minuten
Bereiding:
30
minuten
Moeilijkheid:
De basis van je waterkefir bestaat uit water, suiker en smaakstoffen naar keuze. Vaak zijn dat (citrus)vruchten, al dan niet gedroogd, maar de variatie is eindeloos. Vruchtensappen, kruiden, specerijen, gember, you name it. We delen het basisrecept uit ‘Over Rot 2.0’.
Ingredïenten

– ca. 50-100 g waterkefirkorrels (Marktplaats of online)
– 1 l water
– 75-100 g suiker of honing
– smaakmakers: gedroogd fruit (vijgen en citroenschillen zijn heel traditioneel), gember, rozijnen, vanille, munt, thee, etc.

Benodigdheden
– fles, pot, plastic bak, whatever voor de eerste fermentatie
– vergiet
– sterke en afsluitbare fles (beugelflessen, petflessen, champagneflessen + kurken) voor tweede fermentatie

Bereiding

1 Neem een liter water. Kraanwater is prima, liefst zelfs een beetje hard. Kefirkorrels hebben mineralen nodig.

2 Los er de suiker of honing in op. Gebruik geen zoetstoffen, de kefirkorrels blieven alleen echte koolhydraten.

3 Ongeveer 50-100 gram korrels is genoeg voor een liter waterkefir. Hoe meer korrels je toevoegt, hoe sterker de fermentatie is (meer koolzuur, minder restsuikers).

4 Laat de waterkefir bij kamertemperatuur circa 48 uur fermenteren in een pot, bak, fles of anderszins. Dek af met een waterslot, zakdoek, los deksel of los gelegd plasticfolie. Dit is de eerste fermentatie.

5 Giet de waterkefir door een vergiet. De korrels en de smaakmakers blijven achter. Pulk de kefirkorrels tussen de smaakmakers vandaan, spoel ze af en bewaar ze in suikerwater in de koelkast voor een volgend project.

6 Giet de waterkefir in een afsluitbare petfles, beugelfles of champagnefles. Voeg eventueel extra smaakmakers toe en laat 24-48 uur bij kamertemperatuur op druk komen. Gebruik geen gewone glazen melkflessen (als je die überhaupt nog ergens kunt vinden) of wijnflessen, de druk kan enorm oplopen.

7 Laat afkoelen in de koelkast.

8 Serveer en geniet.

Tips en variaties
De fermentatie gaat ook door in de koelkast. Waar een halflege fles cola zijn prik al half kwijt is, bruist waterkefir altijd. Let op: dat betekent ook dat de zoetheid achteruit gaat. Immers, de koolhydraten blijven opgesoupeerd worden. Snel opdrinken dus -waarom niet -of eventueel bijzoeten met een zoetstof.

Smaakmakers kunnen zowel tijdens de eerste als tweede fermentatie worden toegevoegd. Doe eventueel de kefirkorrels in een zakje van kaasdoek of ander poreus materiaal zodat je ze makkelijk kunt scheiden van de smaakmakers.

Ook superlekker: vers fruit door je bereide waterkefir mixen tot een tintelende waterkefirsmoothie. Of maak je waterkefir op basis van vruchtensap, afgekoelde thee of een kruidenaftreksel in plaats van water.