Tantanmen uit ‘Aziatische bowls & bouillons’
ISBN:
9789461432650
Prijs:
€ 22,50
Voor 2 personen
Voorbereiding:
15
minuten
Bereiding:
15
minuten
Moeilijkheid:
Tantanmen is de Japanse versie van de dan dan-noedels uit Sichuan. De ingrediënten zijn voor het grootste deel hetzelfde, met alleen hier en daar een paar kleine aanpassingen. Als je dit gerecht vegan wilt maken, kun je groentebouillon gebruiken, het gehakt vervangen door sojagehakt en de eieren achterwege laten.
Ingredïenten

Voor de vleessaus
1 el neutrale olie
200 g rundergehakt (minstens 15% vet) of 200 g half-om-halfgehakt
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
2 el Shaoxing rijstwijn (toko)
2 el zoete bonensaus of hoisinsaus (toko)
½ tl donkere sojasaus
½ tl versgemalen zwarte peper

Voor het op smaak brengen
¼ tl gemalen szechuanpeperkorrels, gezeefd
1 tl geroosterd sesamzaad
½ tl lichtbruine basterdsuiker
2 tl Chinkiang zwarte rijstazijn (toko)
4 tl lichte sojasaus
2 el Chinese sesampasta (toko)
2 el Sichuan chiliolie (of naar smaak, toko)

Voor het opdienen
2 stronkjes paksoi, blaadjes losgetrokken
200 g verse ramen-noedels of 100 g gedroogde ramen-noedels
1 ramen-ei
600 ml kippen- of groentebouillon
1 lente-ui, in dunne ringetjes

Bereiding

Breng een grote pan gezouten water aan de kook.

Blancheer de paksoi 30 seconden, schep de blaadjes uit de pan en zet ze weg. Kook de ramen-noedels in hetzelfde water al dente. Giet af en spoel af onder de koude kraan zodat ze niet aan elkaar kleven. Zet weg.

Maak de saus: verhit de neutrale olie in een zware koekenpan of wok op hoog vuur. Bak het rundergehakt zonder te roeren ruim een minuut tot de onderkant bruin is. Roer en bak nog 5 tot 6 minuten tot het gehakt rondom bruin is. Bak het Chinees vijfkruidenpoeder 30 seconden mee. Schenk de Chinkiang zwarte rijstwijn erbij, roer, en roer de zoete bonensaus of hoisinsaus, de donkere sojasaus en de zwarte peper erdoor.

Draai het vuur laag en kook nog 2 minuten.

Warm het ramen-ei op in een beker kokend water. Warm de bouillon op.

Verdeel de smaakmakers over twee kommen en roer de hete bouillon erdoor. Voeg op het laatste moment de noedels toe, gevolgd door de gehaktsaus, een half ramen-ei, lente-ui en de geblancheerde paksoi.