Chocoladeletters met noten, fruit en bloemen uit ‘Strooigoed’
ISBN:
9789461431790
Prijs:
€ 12,50
Voor 2 chocoladeletters à 250 gram
Voorbereiding:
40
minuten
Bereiding:
40
minuten
Moeilijkheid:
Ga jij Sinterklaas vieren? Verras met zelfgemaakte chocoladeletters! Kies de smaak chocolade en decoreer met noten, fruit en bloemen voor een extra feestelijk resultaat. Het recept komt uit ‘Strooigoed’.
Ingredïenten

voor de chocoladeletter
500 g chocolade (melk, wit of puur)
40 g noten (bijv. pistachenoten, walnoten en amandelen)
40 g gedroogd fruit (bijv. vijgen, cranberries en rozijnen)

voor de spuitchocolade
100 g chocolade (melk, wit of puur)
50 g boter, op kamertemperatuur
gehakte pistachenoten en rozenblaadjes, ter garnering

Benodigdheden
chocoladelettermal, spuitzak, spuitmondje

Bereiding

Smelt de chocolade voor de letter au bainmarie. Vul ondertussen de mallen met een laagje nootjes en gedroogd fruit. Breng de chocolade op temperatuur (zie hieronder) en vul de mal met de chocolade. Leg de mal minimaal 1 tot 2 uur in de koelkast. Zodra de chocolade volledig is opgestijfd kan je de letter voorzichtig uit de mal halen door de mal tegen het aanrechtblad te tikken. De letter moet vanzelf loskomen.

Smelt voor de spuitchocolade de chocolade au bain-marie. Klop ondertussen alvast de boter luchtig in een keukenmachine of met de handmixer. Breng de chocolade op temperatuur (zie hieronder). Voeg de chocolade bij de boter en blijf kloppen totdat het chocolademengsel stevig genoeg is om te spuiten. Dit kan een paar minuten duren. Doe een spuitmondje in de spuitzak en vul met de spuitchocolade. Spuit de chocolade op de letter door steeds kleine rondjes te vormen met je spuitzak. Garneer de chocolade met gehakte pistachenoten en rozenblaadjes en laat het helemaal uitharden in de koelkast.

Chocolade tempereren
Chocolade tempereren betekent het op temperatuur brengen van de chocolade. Dit is in veel gevallen nodig en zorgt ervoor dat de chocolade mooi glanst na het uitharden en ‘knakt’ bij het breken. Leg een marmeren plaat, een paletmes en een thermometer klaar. Smelt de chocolade au bain-marie. Stort 2/3 van de chocolade uit op de marmeren plaat. Beweeg de  chocolade heen en weer met het paletmes zodat de chocolade afkoelt. Houd met een thermometer de temperatuur in de gaten. Witte chocolade moet afkoelen tot 29°C, melkchocolade tot 30°C en pure chocolade tot 31°C. Doe de afgekoelde chocolade terug in de kom bij de nog warme chocolade en roer goed door. De chocolade is nu klaar voor gebruik.