Yunnan paddenstoelenhotpot uit ‘Hotpot’
Uit:
Hotpot
Auteur(s):
ISBN:
9789461432490
Prijs:
€ 22,50
Voor 4 tot 6 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Deze hotpot heeft dezelfde rijkheid als een romige paddenstoelensoep, zoals wij die kennen. Je hebt voor dit gerecht meerdere soorten gedroogde paddenstoelen nodig. In Yunnan (China) groeien, net als in Nederland, heel veel wilde paddenstoelen. Pak er dus mee uit: ga voor boleten, doodstrompetten, morieljes, etc.
Ingredïenten

Hotpotbasis
– 2 l varkensbottenbouillon (of gebruik een groentebouillon*)
– 10 g gedroogde shiitakes
– 10 g gedroogde zwarte paddenstoelen
– 10 g gemberwortel, in dunne plakjes
– 4 rode dadels
– 2 el gojibessen
– zout (of gebruik mushroomsojasaus)

Spicy sesamdipsaus
– 2 el sojasaus, liefst mushroomsojasaus
– 100 ml sesampasta
– 1 el chilibonenpasta (of snijd 1 chilipeper fijn)

Hotpot
– 400 g verse shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimejipaddenstoelen, morieljes, doodstrompetten
– 400 g knapperige groenten, zoals wilde spinazie met steeltjes, bimi, broccoli en/of groene asperges
– 2 maïskolven, in stukken van 3 cm

Bereiding

1. Giet de romige varkensbottenbouillon in de hotpot en voeg de gedroogde shiitakes, de gedroogde zwarte paddenstoelen, de gember, de rode dadels en de gojibessen toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan iets lager, zodat de soep net borrelt. Laat 30 minuten trekken, totdat de gedroogde paddenstoelen zacht zijn geworden. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen straks gewoon eten. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat zout of mushroomsojasaus.

2. Roer voor de dipsaus de sojasaus, de sesampasta en de chilibonenpasta met 100 ml water in een kom glad. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Verdeel de saus over kommetjes.

3. Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimejipaddenstoelen, morieljes, doodstrompetten en knapperige groenten op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

* De hotpot is eenvoudig vegetarisch te maken door de varkensbouillon te vervangen door groentebouillon.