Ta’ameya: falafel van tuinbonen uit ‘Nistisima’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432711
Prijs:
€ 30,95
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Veel mensen denken dat falafel altijd met kikkererwten wordt bereid, maar deze klassieke Egyptische falafel wordt van gedroogde tuinbonen (fava) gemaakt. Ta’ameya wordt het hele jaar door gegeten, met name tijdens het vasten. Er wordt vaak beweerd dat ze lekkerder zijn dan de klassieke kikkererwtenversie. Om hier zelf over te oordelen, moet je gewoon dit recept maken… Je kunt hiervoor geen tuinbonen uit blik of een pot gebruiken, omdat deze bonen gekookt zijn en je hebt rauwe tuinbonen nodig, die hun vorm behouden.
Ingredïenten

(CIRCA 25 FALAFELBALLETJES)

300 g gedroogde, gepelde tuinbonen (o.a. online)
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 bosje bladpeterselie
1 bosje koriander
1 volle tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
3 tl fijn zeezout
1 tl zuiveringszout
30 g geroosterd sesamzaad
1 l plantaardige olie
zeezoutvlokken
2 citroenen

Voor erbij: alles wat je lekker vindt bij falafel – pitabrood, sla, tomaat, ui, tahindressing of hummus, ingelegde chilipeper…

Bereiding

Begin de avond (of de ochtend) van tevoren met dit recept en laat de gedroogde tuinbonen minimaal 8 uur in ruim koud water weken.

Pel de ui en de knoflook en snijd ze grof. Hak de blaadjes van de bladpeterselie en de koriander grof. Voeg alles toe aan een mengkom, samen met het korianderpoeder, het komijnpoeder en het zeezout. Laat de tuinbonen uitlekken in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Voeg toe aan de mengkom en roer goed door. Schep het tuinenbonenmengsel in de kom van een keukenmachine en hak op de pulseerstand grof. Voeg het zuiveringszout toe en blijf op de pulseerstand malen tot er een consistent deeg ontstaat. Het moet geen fijne pasta worden en daarom is het belangrijk dat je de motor niet laat draaien, want dan wordt het te fijn. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier, rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het tuinbonenmengsel en leg op de bakplaat. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en druk ze iets plat, zodat de balletjes een platte boven- en onderkant hebben.

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Snijd intussen de citroenen in partjes en zet het pitabrood, de sla en het andere garnituur klaar. Bekleed een groot bord of een lage schaal met keukenpapier. Controleer of de olie heet genoeg is: een klein blokje aardappel of brood in de olie moet dan meteen goudbruin worden; een frituurthermometer moet 165 tot 175 °C aangeven. Frituur de falafel 3 tot 4 minuten, keer om en frituur nog 1 tot 2 minuten, tot ze aan alle kanten bruin zijn. Dit kun je het beste in porties doen. Haal de ta’ameya met behulp van een tang of schuimspaan uit de olie, laat uitlekken op het keukenpapier en bestrooi met zeezoutvlokken. Serveer direct met alle garnituur en de partjes citroen.