Sukiyaki uit ‘Hotpot’
Uit:
Hotpot
Auteur(s):
ISBN:
9789461432490
Prijs:
€ 22,50
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Elk jaar weer gourmetten met Kerst? Probeer eens een hotpot! ‘Sukiyaki’ is een Japanse hotpot op basis van dashi, mirin en sojasaus. In deze hotpot is de kwaliteit van het rundvlees het allerbelangrijkst. Allemaal een bordje en een schaaltje met saus; dippen maar!
Ingredïenten

Hotpotbasis
– 200 ml dashi
– 200 ml mirin
– 100 ml lichte Japanse sojasaus

Hotpot
– 200 g shiratakinoedels (koelvak van de toko)
– 400 g shiitakes, zonder steeltjes
– 325 g geschroeide tofu, in blokken
– 4 dikke lente-uitjes, schuin in stukken van 3 cm
– 200 g tong ho (ook shungiku genoemd: vers blad van de gekroonde ganzenbloem) of gebruik spinazie of rucola (is wel anders natuurlijk)
– 400 g gemarmerde wagyu-entrecote, in flinterdunne plakjes

Dipsaus
– 4 eieren

Erbij
– gestoomde rijst

Bereiding

1. Meng de dashi met de mirin en de lichte Japanse sojasaus in een maatbeker of kom waar je makkelijk uit kunt schenken.

2. Breng een volle waterkoker aan de kook. Doe de shiratakinoedels in een vergiet en schenk het kokende water erover. Laat ze uitlekken.

3. Breek elk ei in een klein kommetje of aardewerken koffiekopje (je wilt iets waar je goed in kunt dippen). Kluts de eieren met eetstokjes los.

4. Vul de sukiyakipan met de helft van het dashimengsel en leg de helft van de noedels, shiitakes, tofu, lente-ui en tong ho erin. Zet de pan op een kookplaatje in het midden van de tafel. Breng de soep in de pan aan de kook en laat de lente-ui en shiitakes in 5 minuten gaar worden. Assisteer ze een beetje met je eetstokjes. Schuif daarna de ingrediënten een beetje opzij zodat je wat van de wagyu-entrecote kunt garen. Het dunne vlees is na ongeveer 1 minuut gaar, waarna je het dipt in het rauwe ei en zo opeet.

5. Ga zo verder met de sukiyaki, vul aan met de achtergehouden ingrediënten en dashimengsel. Het is de bedoeling dat er weinig vocht in de pan zit. Vul aan zodra het verdampt is. Eet er wat gestoomde rijst bij.