Rectificatie recepten ‘spekkoek tiga rasa’ en ‘rozenstroop marshmallows’ uit Manis
Uit:
Manis
Auteur(s):
ISBN:
9789461432728
Prijs:
€ 25,95
Voor 10 personen
Voorbereiding:
75
minuten
Bereiding:
75
minuten
Moeilijkheid:
Helaas is er een foutje geslopen in de recepten ‘spekkoek tiga rasa’ en ‘rozenstroop marshmallows’ uit Manis. In de bereidingswijze van ‘spekkoek tiga rasa’ mist de instructie om de eiwitten te kloppen voordat ze aan het beslag kunnen worden toegevoegd. In de bereidingswijze van ‘rozenstroop marshmallows’ mist de instructie om de eiwitten 9 minuten tot bijna stijve pieken te kloppen. We delen graag de volledige recepten met je:
Ingredïenten

Benodigdheden en bereidingstijd:

  • 34×24 cm braadslede (met platte bodem)
  • 45 minuten voorbereidingstijd
  • 75 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

  • 5 tl kaneel
  • 2½ tl kruidnagelpoeder
  • 1½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1½ tl kardemompoeder
  • 1 tl pandan-aroma
  • 750 g boter, op kamertemperatuur
  • 15 eieren, gesplitst
  • 750 g fijne kristalsuiker of
  • witte basterdsuiker
  • 415 g patentbloem, gezeefd
Bereiding
  • Iets om op te letten tijdens het bakken: hoe meer lagen van de cake gebakken zijn, hoe hoger de cake in de braadslede wordt. Het is daarom misschien nodig om de plaats van de braadslede in de oven te veranderen om verbranding te voorkomen.
  • Spekkoek is goed in te vriezen. Snijd de cake in kleinere porties en wikkel de porties afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie.
  • Je zult ontdekken dat in koudere klimaten de cake hard kan zijn. (Denk maar aan alle boter die de cake bevat en die hard wordt bij koud weer.) Zorg ervoor dat de cake in ieder geval op kamertemperatuur is als je hem serveert. Verwarm de oven voor tot 100–150 °C, als de kamertemperatuur te laag is. Draai de oven uit en verwarm de cake nog verpakt in aluminiumfolie 15 tot 20 minuten in de oven of tot de cake zacht en smeuïg is. Zelf leg ik de verpakte porties cake op de centrale verwarming.
  • En denk eraan: snijd plakjes van 1 cm dik, GEEN taartpunten!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven tot 180 °C elektrisch.
  2. Meng in een kommetje de kaneel met het kruidnagelpoeder, nootmuskaatpoeder en kardemompoeder. (Van dit mengsel gebruik je maar een deel, de rest kun je bewaren voor ander gebruik.)
  3. Knip een vel bakpapier ter grootte van de bodem van de braadslede (zonder opstaande randjes), en bevestig het papier op de bodem met behulp van een beetje bakspray.
  4. Klop de boter glad en luchtig met een stand- of handmixer. Klop vervolgens de eidooiers per twee tegelijk door de boter. Voeg de suiker in gedeelten toe, 2 eetlepels per keer. Mix goed na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten.
  5. Klop in een schone kom de eiwitten op halfhoge snelheid tot stijve pieken.
  6. Spatel in 4 keer het bloem door het eierbeslag, afwisselend met in 3 keer de eiwitten (begin en eindig met bloem).
  7. Weeg het beslag en verdeel het over 3 kommen. Zeef 1 eetlepel van het specerijenmengsel boven een van de kommen en spatel het door het beslag. (We gebruiken maar een deel van het specerijenmengsel zodat het qua smaak de andere lagen niet overheerst.) Spatel het pandan-aroma door het beslag in de tweede kom. Houd het beslag in de derde kom zonder smaakmakers.
  8. Schep een derde deel van het specerijenbeslag op de bodem van de braadslede en verdeel die gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Bak deze laag cake 6 tot 10 minuten of tot hij gaar is.
  9. Haal de cake uit de oven en zet het grill-element of de bovenwarmte aan.
  10. Schep dezelfde hoeveelheid pandanbeslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken specerijen laag van de cake. Als het cakebeslag te dik lijkt te zijn om goed te kunnen uitsmeren zonder de laag cake eronder de beschadigen, verdeel je de hoeveelheid beslag in kleine beetjes over de eerste laag en laat je dit een minuut staan zodat het beslag door de warmte een beetje smelt. Het beslag is dan makkelijker te verspreiden. Zet de braadslede in de oven en bak de tweede laag 4 tot 6 minuten onder de grill of tot hij goudbruin en gaar is (zie tip).
  11. Herhaal de vorige stap met het naturel beslag. Blijf de cake op deze manier laag voor laag bakken tot het beslag op is.
  12. Verander de stand van de oven van grill of uitsluitend bovenwarmte naar boven- en onderwarmte op 150 °C. Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat hij nog verder kleurt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de cake snijdt.

Tip:Als jouw spekkoek te droog lijkt, is de kans heel groot dat de lagen in de cake te warm of te hard zijn gebakken. Bak de cake de volgende keer met het rek lager in de oven, of korter per laag, of zet de grillstand lager. Controleer de laag door voorzichtig op de gebakken laag te drukken. Het mag iets ingedeukt zijn, maar geen kuil. Je streeft naar een gare maar sponzige cakelaag.ROZENSTROOP MARSHMALLOWSBenodigdheden en bereidingstijd:

  • ongeveer 50 stuks
  • 20 minuten voorbereidingstijd + opstijftijd
  • 10 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

  • 6 gelatineblaadjes, klein geknipt
  • 120 g water
  • 60 g corn syrup
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 el water
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-aroma
  • ½ tl rozen-essence
  • 2-3 druppels rode voedingskleurstof
  • 100 g poedersuiker
  • bakspray of zonnebloemolie

Bereidingswijze:

  1. Leg de gelatineblaadjes met het water in de kom van de standmixer Laat de gelatine minimaal 30 minuten weken (langer mag).
  2. Meng in een steelpan de suiker met de corn syrup, 3 eetlepels water en een snufje zout en breng het water aan de kook (tussen halfhoog en hoog vuur) roer af en toe, tot de suikers zijn opgelost. Verwarm de siroop zonder roeren tot een suikerthermometer 120 °C aanwijst.
  3. Laat de garde van de standmixer op lage snelheid draaien en schenk de hete suikersiroop erbij (voorzichtig langs de zijkant van de kom maar niet tegen de wand aan). Draai de snelheid tot de hoogste stand en klop het suikermengsel in ongeveer 9 minuten tot bijna stijve pieken.
  4. Vet een brownievorm in en bekleed met bakpapier. Strooi een laag poedersuiker op de bodem.
  5. Voeg de vanille-aroma, rozen-essence en 2 druppels kleurstof ertoe aan het suikermengsel tot het roze kleurt. Mix nog een minuut of tot alle toevoegingen zijn opgenomen.
  6. Vet een spatel in met bakspray of zonnebloemolie.
  7. Werk bij deze stap snel door, want de marshmallow zal snel opstijven. Schep de marshmallow in de brownievorm en egaliseer de bovenkant zo snel mogelijk. Desgewenst, teken ook zo snel mogelijk wat rode strepen met wat kleurstof (met een kwast of satéstokje is handig). Laat de marshmallow 2 uur opstijven.
  8. Til het bakpapier met marshmallow uit de vorm en snijd er met een ingevet mes blokken van. Druk alle versgesneden kanten direct in wat poedersuiker. Laat de marshmallows 6 uur verder opstijven aan de lucht. Bewaar ze daarna luchtdicht afgesloten verpakt.

Tip:Schep voor toefjes bij stap 7 het marshmallowmengsel in een spuitzak, voorzien van een 10 mm glad spuitmondje. Spuit op tempo toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en royale laag geraspte kokos. Bekleed ze direct met nog een royale laag kokos en laat ze minstens 6 uur aan de lucht opstijven.