Rectificatie recept pie gevuld met cranberry-granaatappelmousse uit ‘Banketbakker’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432599
Prijs:
€ 35,00
Voor 8 personen
Voorbereiding:
60
minuten
Bereiding:
60
minuten
Moeilijkheid:
2/10
Helaas is er een foutje geslopen in het recept pie gevuld met cranberry-granaatappelmousse uit Banketbakker. De eerste alinea van het recept mist, het deel waarin je de cranberrycompote maakt. We delen graag het volledige recept met je.
Ingredïenten

2 brede repen schil van een biologische sinaasappel, afgeschild met een dunschiller
1 kaneelstokje of ¼ tl kaneel
snuf zout
285 g verse cranberry’s, plus 20 ter garnering *
300 g kristalsuiker, plus ter garnering
4 el granaatappelsiroop **
480 ml slagroom, koud
1½ tl (= 5 g) naturel gelatinepoeder (online verkrijgbaar)
speculoosvariant van de volkorenbiscuitbodem (zie pag. 327), volledig gebakken in een glazen vorm voor pie en afgekoeld ***
2 el poedersuiker

extra nodig
glazen taartvorm voor pie, Ø 23 cm (of vervang door gewone lage glazen taartvorm, Ø 23 cm)
stand- of handmixer (optioneel)

Bereiding

Maak de cranberrycompote: Meng in een kleine steelpan de sinaasappelschil met de kaneel, het zout, de cranberry’s, 200 gram suiker, 3 eetlepels granaatappelsiroop en 240 ml water. Breng het cranberrymengsel aan de kook en kook de cranberry’s tot ze na 10 tot 15 minuten opengebarsten zijn, het mengsel heel dik is en ingekookt tot de dichtheid van jam. Roer tijdens het koken geregeld met een warmtebestendige spatel. (Als je met de spatel over de bodem van de pan schraapt, moet de streep die de spatel trekt niet meteen bedekt worden door het cranberrymengsel.) Haal de pan van het vuur.

Zeef het mengsel en roer een deel van de slagroom erdoor: Hang een fijnmazige zeef boven een middelgrote kom en schep de compote in de zeef. Zet de steelpan opzij voor later gebruik. Duw met de spatel het mengsel door de zeef in de kom, duw vooral op de harde stukjes (verwijder de harde stukjes). Schenk 80 ml slagroom bij de compote in de kom en klop tot het mengsel helemaal glad is. Dek de kom af met plasticfolie, zet de kom in de koelkast en laat hem daar 25 tot 30 minuten staan tot het cranberrymengsel net afgekoeld is.

Week de gelatine: Spoel de bewaarde steelpan uit en droog hem af. Giet 3 eetlepels (= 45 ml) water in de steelpan en strooi hier de gelatine over (roer niet). Zet de pan ongeveer 10 minuten aan de kant om de gelatine te weken. Klop een deel van de slagroom tot stijve pieken: Schenk intussen 240 ml slagroom in de kom van een standmixer voorzien van een gardeopzetstuk (of in een grote kom bij gebruik van een handmixer) en klop de slagroom. Begin op halflage snelheid en verhoog de snelheid tot halfhoog zodra de room dikker wordt, tot je stijve pieken hebt. Je kunt de slagroom ook met de hand kloppen met een garde. Zet de slagroom in de koelkast en bewaar hem daar tot het tijd is om de mousse samen te stellen.

Los de gelatine op en klop hem door de compote: Haal het afgekoelde cranberrymengsel uit de koelkast, verwijder het plasticfolie en klop het mengsel glad. Verwarm de gelatine in de steelpan op laag vuur, zwenk geregeld met de pan, tot de gelatine is gesmolten tot een heldere vloeistof zonder korrels. Je moet er zeker van zijn dat de gelatine volledig is gesmolten want anders zal de mousse niet volledig opstijven. Klop de gelatine door het cranberrymengsel.

Maak de cranberrymousse en laat hem in de taartbodem afkoelen: Haal de geklopte slagroom uit de koelkast en schep de helft in de kom met het cranberrymengsel. Spatel de slagroom door het cranberrymengsel tot er nog een paar vegen zichtbaar zijn. **** Spatel de overgebleven geklopte slagroom erdoor tot je een luchtig, gelijkmatig mengsel hebt en schep dit op de voorgebakken taartbodem. Strijk de bovenkant glad, zet de taart in de koelkast en koel hem minstens 4 uur tot de mousse is opgestijfd. Bedek de taart na 1 uur in de koelkast met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel ontstaat.

Bereid de gesuikerde cranberry’s: Meng, terwijl de pie opstijft, in een kleine steelpan de overgebleven 100 gram suiker met 1 eetlepel granaatappelsiroop en 80 ml water. Breng het water aan de kook op laag vuur, roer om de suiker op te lossen en voeg de 20 cranberry’s toe. Laat ze heel zachtjes koken tot na 3 minuten de cranberry’s zacht zijn en een paar zijn opengebarsten. Schep met een schuimspaan de cranberry’s uit de pan en leg ze op een taartrooster (verwijder de cranberry’s die uit elkaar gevallen zijn of hun vorm hebben verloren). Laat de cranberry’s ongeveer 1 uur liggen tot ze een beetje kleverig aanvoelen. Hussel in een kom de cranberry’s en een beetje kristalsuiker om de cranberry’s te bedekken met de suiker en leg ze terug op het taartrooster om ze verder te drogen op kamertemperatuur tot de taart is opgestijfd.

Klop de overgebleven slagroom stijf en schep hem op de taart: Haal de taart vlak voor het serveren uit de koelkast en verwijder het plasticfolie. Klop de overgebleven 160 ml slagroom op dezelfde manier als hiervoor tot je zachte pieken hebt. Klop de poedersuiker door de slagroom en schep de geklopte slagroom op de taart. Verdeel hem over de vulling en maak krullen en toeven. Bestrooi de slagroom met de gesuikerde cranberry’s. Snijd de taart in punten en serveer hem.

VAN TEVOREN
De cranberrycompote kan maximaal 4 dagen van tevoren gemaakt worden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. De cranberrymousse kan maximaal 1 dag van tevoren worden samengesteld en gekoeld in de speculaastaartbodem. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Klop vlak voor het serveren de slagroom en bestrooi de bovenkant met gesuikerde cranberry’s.

* Je kunt voor de compote diepvriescranberry’s gebruiken in plaats van verse, maar bedenk dat je ze dan niet kunt gebruiken voor de garnering met gesuikerde cranberry’s, dus laat in dat geval die stap weg.

** Granaatappelsiroop is te koop bij supermarkten met een groot assortiment en bij Turkse supermarkten. Je kunt de siroop en 240 ml water eventueel vervangen door 240 ml ongezoet granaatappelsap, als je die kunt vinden. Neem voor de gesuikerde cranberry’s 120 ml granaatappelsap in plaats van het water en de granaatappelsiroop.

*** Je kunt ook digestive biscuits of dunne gemberkoekjes gebruiken voor de taartbodem in plaats van speculoos.

**** Probeer de mousse niet langer dan noodzakelijk te mengen tijdens het spatelen van de geklopte slagroom door de mousse, omdat de mousse dan minder luchtig zal zijn. Spatel tot er geen vegen meer zijn en doe het met lichte bewegingen om zo veel mogelijk luchtigheid te behouden.