Mijn eeuwige brownies uit ‘Banketbakker’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432599
Prijs:
€ 35,00
Voor 16 brownies
Voorbereiding:
35
minuten
Bereiding:
35
minuten
Moeilijkheid:
2/10
Brownies zijn een veelgevraagde, alom geliefde lekkernij. Claire Saffitz wilde een simpel recept ontwikkelen dat je doordeweeks kunt bakken en waardoor je bovendien geen taaie brownies krijgt. Het koelen blijkt essentieel. We delen graag haar succesrecept met je.
Ingredïenten

boter, om in te vetten
20 g gealkaliseerd cacaopoeder
140 g pure chocolade (bij voorkeur 64 tot 68%), grofgehakt
6 el (= 85 g) boter, in stukjes
60 ml neutraal smakende olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of druivenpitolie
100 g kristalsuiker
100 g donkerbruine basterdsuiker
1 ei
2 eidooiers
1½ tl vanille-extract
100 g bloem
2 el (= 18 g) gemout melkpoeder (optioneel) *
1 tl (= 3 g) koosjer zout of grof zeezout
170 g melkchocolade, grofgehakt

extra nodig:
1 metalen bakvorm, 20 x 20 cm **

Bereiding

Verwarm de oven voor en bekleed het bakblik: Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een bakblik van 20 x 20 cm *** met twee vellen aluminiumfolie die kruiselings over elkaar worden gelegd en duw de aluminiumfolie aan in de hoeken en tegen de wanden. Vet de aluminiumfolie dun in en zet het bakblik opzij.

Maak een papje van de cacao: Meng in een grote warmtebestendige kom het cacaopoeder en 60 ml water tot een glad papje (dit haalt de smaak van de cacao naar voren). Smelt de chocolade en de boter: Voeg de pure chocolade, boter en olie toe aan het cacaomengsel. Hang de kom boven een middelgrote pan die gevuld is met 2,5 cm water dat tegen de kook aan is (maar niet kookt). (Let op dat de bodem van de kom het water niet raakt.) Verwarm het mengsel zachtjes, roer geregeld, tot de chocolade en de boter zijn gesmolten en het chocolademengsel glad is. Haal de kom van het vuur en laat het chocolademengsel afkoelen tot lauw.

Voeg de kristal- en basterdsuiker en de eieren toe: Klop de kristal- en donkerbruine basterdsuiker door het chocolademengsel. Het zal er korrelig uitzien en het kan zijn dat een deel van het vet zich afscheidt van de rest van het mengsel, dit is normaal. Voeg het hele ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en klop krachtig tot het mengsel weer samenkomt en er zeer dik, glad en glanzend uitziet.

Voeg de droge ingrediënten toe: Voeg de bloem, het gemoute melkpoeder (bij gebruik) en het zout toe, klop langzaam tot alles is gemengd en klop vervolgens krachtiger tot het beslag na ruim 45 seconden zeer dik is.

Spatel de chocolade door het beslag en bak de brownies: Voeg de melkchocolade toe en gebruik een flexibele spatel om de chocolade door het beslag te spatelen. Schep het beslag in het beklede en ingevette bakblik en verdeel het beslag over de bodem in een egale laag tot in de hoeken. **** Bak de brownies tot na 25 tot 30 minuten het oppervlak glanzend en gerezen is en het midden droog aanvoelt maar nog zacht is als je erop duwt.

Laat de brownies afkoelen, koel ze en snijd ze: Laat de brownies ongeveer 1 uur afkoelen in het bakblik tot ze niet meer heet zijn, koel ze ongeveer 1 uur in de koelkast tot de onderkant van het bakblik koud aanvoelt (dit resulteert in een taaiere textuur). Gebruik het bakpapier om de brownies uit het bakblik te tillen en zet ze op een snijplank. Snijd de brownies in zestien vierkanten.

VAN TEVOREN
De brownies zijn, luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaard, maximaal 5 dagen houdbaar. Ze kunnen worden ingevroren en zijn dan maximaal 2 maanden houdbaar. Vries de brownies van elkaar gescheiden door vellen bakpapier in.

* Gemoute melkpoeder is verkrijgbaar bij (online) Amerikaanse supermarkten (ga op zoek naar het merk Carnation). Als je geen gemoute melkpoeder kunt vinden, kun je de melkchocolade vervangen door 170 gram grofgehakte chocoladeballen met gemoute melk (Maltesers) of je kunt het zelf maken door 40 gram melkpoeder te mengen met 1 eetlepel moutpoeder.

** Verdubbel het recept als je geen bakblik van 20 x 20 cm hebt en bak de brownies in een bakblik van 23 x 33 cm. Vries de rest in, als je door het verdubbelen van het recept meer brownies dan nodig hebt.

*** Gebruik een glazen bakvorm als dat het enige is wat je hebt maar houd er rekening mee dat dit invloed heeft op de manier waarop de brownies bakken. Glas heeft langer nodig dan metaal om warm te worden of af te koelen. Dit betekent dat de brownies nog doorgaren nadat ze uit de oven zijn en mogelijk voorbij het punt van halfgaar schieten. Verlaag de temperatuur met 15 °C om te ver doorbakken te voorkomen en houd een oogje in het zeil.

**** Strooi zoutvlokken op het beslag voordat je de brownies bakt als je een zoutliefhebber bent.

VARIANTEN
• Munt: laat het gemoute melkpoeder weg en voeg ½ theelepel pepermuntextract toe aan het beslag. Vervang de melkchocolade door 170 gram gehakte After Eight of andere dunne chocolade met muntvulling.
• Noten: voeg 110 gram grofgehakte geroosterde walnoten, hazelnoten of pecannoten tegelijkertijd toe met de melkchocolade.
• Volkoren: vervang 35 gram bloem door 35 gram boekweit-, rogge-, volkoren tarwe- of speltmeel.