Mandarijn-negroni-granita uit ‘Suqar’
Uit:
Suqar
ISBN:
9789461432018
Prijs:
€ 19,95
Voor ongeveer 600 ml
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Deze zeer volwassen granita, de ijskoude versie van Gregs Malouf’s favoriete cocktail, vormt een genoeglijk einde – of juist het begin – van een maaltijd. De toevoeging van gelatine lijkt een beetje vreemd (voel je vrij om, als je vegetariër bent, het weg te laten), maar het betekent dat je alles hard kunt laten worden in de vriezer, zonder dat het nodig is om het geregeld door te roeren met een vork om de ijskristallen los te maken. In plaats daarvan gebruik je de vork voor het serveren om het ijs in kleine gekoelde glazen te schrapen. We gebruiken vruchtensap van de beste kwaliteit, zodat de granita in een handomdraai kan worden gemaakt.
Ingredïenten

400 ml mandarijnensap
100 ml bloedsinaasappelsap
150 g fijne kristalsuiker
1 klein gelatineblaadje
40 ml Campari
40 ml zoete vermouth
1 el gin

Bereiding

Verwarm het mandarijnensap, bloedsinaasappelsap en de fijne kristalsuiker langzaam in een steelpan, roer af en toe, tot de suiker is opgelost. Breng het sap, zodra de vloeistof helder is, aan de kook. Draai het vuur lager en laat de siroop 1 minuut flink koken. Haal de steelpan van het vuur en laat de siroop iets afkoelen.

Week het gelatineblaadje een paar minuten in koud water tot het zacht is. Knijp het overtollige water eruit, voeg de gelatine toe aan het warme sap en roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Zeef het gelatinemengsel met een fijne zeef en laat het afkoelen.

Roer de Campari, vermouth en gin erdoor zodra het gelatinemengsel is afgekoeld. Schenk de granita in een lage bak en laat het bevriezen tot een hard blok ijs. Schraap, als je het wilt serveren, met een vork over de bovenkant om gladde ijskoude schaafsels te maken en vul hiermee kleine, gekoelde glazen.