Linzensoep uit ‘Bistro Manon’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432605
Prijs:
€ 27,50
Voor ± 4 liter
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Linzensoep mag er in de pan niet altijd even aantrekkelijk uitzien, maar de smaak zal je verrassen! De venkel in combinatie met de citroen zorgen ervoor dat je naast de diepe, kruidige smaken ook een beetje frisheid proeft. We delen graag het recept uit Bistro Manon met je.
Ingredïenten

– 500 g Franse berglinzen of bruine linzen
– 2 el olijfolie, plus evt. extra
– 2 uien, gesnipperd
– 3 knoflooktenen, geperst
– 2 tl gemalen koriander
– 2 tl gemalen komijn
– 2 tl ras el hanout
– 1 venkelknol, in blokjes
– 4 grote winterpenen, in blokjes
– 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g, van goede kwaliteit)
– 2,5 l groentebouillon
– 1 bosje verse koriander, steeltjes en blaadjes grofgehakt
– zout en versgemalen peper
– sap van 1 citroen
– yoghurt, ter garnering (optioneel)

Bereiding

Doe de linzen in een zeef, spoel af onder koud water en laat uitlekken.

Verhit de olijfolie een grote (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit hierin de uien in ± 8 minuten glazig. Bak de knoflook 1 minuut mee.

Voeg de koriander, komijn en ras el hanout toe en bak ze 1 minuut mee. Als het ui-specerijenmengsel er droog uitziet, kun je nog een beetje olijfolie toevoegen. Voeg de venkel en de peen toe en roer alles goed door. Voeg nu de linzen toe en roer nogmaals alles goed door.

Voeg de bliktomaten toe en druk de tomaten kapot met een spatel. Nu kun je de bouillon toevoegen. De linzen en alle groenten moeten onder water staan. Als je niet genoeg hebt aan 2,5 liter bouillon, voeg dan extra kokend water toe. Het is niet nodig om meer bouillon toe te voegen. Breng aan de kook en laat 40 tot 50 minuten koken, of tot de linzen gaar zijn. Als je een snelkookpan gebruikt, zijn ze na 20 minuten al gaar. Dit geldt ook voor de winterpeen en de venkel.

Voeg, zodra alles gaar is, de verse korianderblaadjes en -steeltjes toe; houd een paar blaadjes apart om de soep mee te garneren. Zet een staafmixer in de pan en pulseer een aantal keren in de soep om de blokjes wortel en venkel fijn te malen. Linzensoep mag wel wat structuur hebben dus blijf niet malen tot het een gladde soep is. (Eten er baby’s of kleine kinderen mee, dan kun je dit uiteraard wel in een aparte kom doen.)

Proef de soep en voeg indien nodig wat zout en peper toe. Druppel bij het serveren wat citroensap en eventueel wat yoghurt over de soep. Dit zorgt voor een hele lekkere frisse smaak die goed past bij alle specerijen.