De ‘iedere-soort-ui’ tarte tatin uit ‘Een ode aan groenten’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432506
Prijs:
€ 40,00
Voor 6 tot 8 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Beschouw een tarte tatin als een open groentetaart en het wordt ineens heel logisch dat er uien, prei en sjalotten op een van oorsprong zoete taart met appels en peren liggen. Alice Zaslavsky vindt de manier waarop bladerdeeg tussen je lippen versplintert tot vettige schilfers heerlijk. De uien, gekaramelliseerd tot mierzoet, zijn zijdezacht en glad. Ook deelt ze nog enkele andere smaakcombinaties, zodat deze taart nooit meer uit je repertoire hoeft te verdwijnen!
Ingredïenten

350 g uien naar keuze (zoals rode uien, sjalotten of prei), gepeld (indien nodig) en in plakken van 1 cm breed
bloem, om te bestuiven
2 vellen diepvriesroomboterbladerdeeg, ontdooid (of 1 groot rond vel roomboterbladerdeeg uit de koeling)
110 g fijne kristalsuiker
2 el versterkte wijn (bijvoorbeeld sherry)
1 el wittewijnazijn
50 g boter
½ tl witte peper, gemalen
2 ansjovissen op olie, fijngehakt (optioneel)
1 handvol takjes tijm en/ of vers laurierblad, plus extra om erbij te serveren
zoutvlokken, om erbij te serveren
versgemalen zwarte peper, om erbij te serveren
verkruimelde gemarineerde feta of geitenkaas, om erbij te serveren
rode basilicumbladeren (verkrijgbaar bij tuincentra, of vervang door gewone basilicum), om erbij te serveren

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Leg de uien in een warmtebestendige kom en giet kokend water in de kom tot de uien onderstaan. Laat de uien 10 minuten staan om zachter te worden, giet ze goed af en leg ze te drogen op een rooster bekleed met keukenpapier.

Leg de plakjes diepvriesroomboterbladerdeeg op elkaar op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol met een deegroller het bladerdeeg uit tot een vierkant van ongeveer 26 cm. Leg het bladerdeeg op een bakplaat en zet het deeg tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de fijne kristalsuiker met 60 ml water in een ovenbestendige koekenpan of braadpan op matig vuur. Verwarm al roerend tot de suiker oplost. Draai het vuur tot hoog en laat de suikersiroop koken, zonder te roeren, tot je met je ogen knippert en de suikersiroop opeens goudkleurige karamel is geworden.

Haal de pan van het vuur. Voeg voorzichtig – de karamel zal sissen! – de versterkte wijn, wittewijnazijn, boter, witte peper, ansjovis en kruiden naar keuze toe. Breng het karamelmengsel opnieuw aan de kook en zwenk met de pan om te mengen.

Schik voorzichtig de uien op de hete karamel op zo’n manier dat de schijven dicht op elkaar gepakt zijn, leg het bladerdeeg eroverheen, stop de randen voor een interessant rustiek randje aan de andere kant.

Bak de tarte tatin 30 minuten, haal hem uit de oven en dek hem af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.

Zet de taart terug in de oven en bak hem nog eens 30 minuten of tot het deeg gaar is en de karamel borrelt. Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem 10 minuten staan.

Leg om de taart te serveren een plat bord op de pan en keer de taart voorzichtig. Bestrooi de taart met zoutvlokken, gemalen zwarte peper, verkruimelde kaas en verse kruiden naar keuze.

TIP: Maak de karamel in een gewone pan als je geen ovenbestendige pan hebt. Schenk de karamel, na toevoeging van het azijnmengsel, in een ovenschaal (Ø ongeveer 20 cm) of een ondiepe bakplaat. Leg de uien op de karamel en volg verder het recept.

SHORTCUT: Je kunt ook kleine eenpersoonstaartjes maken door een ronde uitsteker te gebruiken die iets groter is dan de ui of sjalot die je hebt gekozen. Steek met de uitsteker rondjes deeg uit. Schep de karamel in kleine, ronde bakvormen, leg de schijven ui op de karamel en leg hier de bladerdeegrondjes op. Bak de taartjes 20 tot 25 minuten of tot het deeg goudbruin is.

EXTRA: Experimenteer met onderstaande opties voor groenten om een hartige tarte tatin te maken:

  • Pompoen (rond, oranje) + salie
  • Ratatouille – courgette + rode ui + paprika + aubergine
  • Pastinaak + wortel + karwijzaad
  • Rode biet + geitenkaas
  • Gemengde paddenstoelen + tijm
  • Aardappel + rozemarijn
  • Artisjok + citroenrasp
  • Asperges + parmezaan
  • Tomaat + mozzarella + basilicum