3 el koude boter
70 g bloem, gezeefd
100 g fijne kristalsuiker, plus 2 el extra om te bestrooien
een snufje zout
3 eieren
280 ml volle melk, plus 2 el
400 g fruit (pruimen of abrikozen moeten worden ontpit, maar kersen en gedroogde pruimen niet; waarschuw alleen wel je gasten!)
poedersuiker, naar smaak
1 el kirsch (als je kersen gebruikt) of brandewijn (voor andere steenvruchten), optioneel
Smelt 1 eetlepel boter en laat afkoelen. Klop de gezeefde bloem met de fijne kristalsuiker, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de melk tot een glad beslag. Zet apart en bereid het fruit voor.
Ontpit het fruit indien nodig. Als je het fruit te zuur vindt, laat dan 15 minuten in poedersuiker weken. Je kunt nu ook een scheutje kirsch of brandewijn toevoegen als je wilt.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Vet een keramische ovenschaal in met boter. Leg het fruit in de ovenschaal en schenk het beslag erover. Leg flinterdunne plakjes koude boter op het beslag en bestrooi met de extra kristalsuiker.
Bak 35 tot 40 minuten in de oven, tot de clafoutis is gerezen, het fruit jamachtig is geworden en de bovenkant mooi goudbruin is.
Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer warm.