2 kg ui, grofgesneden
1 tl zout
225 g wortel, geschild en in stukjes
120 g kool naar keuze, in repen
100 g rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
100 g groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
1 blik tomatenblokjes a 400 g
9 el knoflook-gemberpasta
750 ml koolzaadolie
3 el garam masala
3 el komijnpoeder
3 el korianderpoeder
3 el paprikapoeder
2 el fenegriekpoeder (methi, o.a. toko)
1 el kurkumapoeder
Doe de uien in een grote soeppan van 6 liter en voeg de rest van de groenten, de tomatenblokjes en de knoflook-gemberpasta toe. Schenk de koolzaadolie en ongeveer een liter water erbij. Roer door en zet de pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Voeg nu 2 liter water toe en roer de specerijen erdoor. Laat nog 30 minuten zachtjes koken. Als de olie naar boven komt drijven en de groenten zacht zijn, kun je de saus pureren. Schep eerst de aromatische olie er voorzichtig af om voor je curry’s te gebruiken.
Deze is oneindig lang houdbaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Pureer ongeveer 4 minuten met een staafmixer tot de saus helemaal glad is (dus zonder stukjes en niet korrelig). Dit kun je ook in porties in een blender doen, maar dat kost meer tijd. Je zult zien dat de gepureerde saus, ongeveer 3 liter, vrij dik is, perfect om te bewaren in de koelkast of in de diepvries. Als je de saus in een curry gebruikt, moet je het volume verdubbelen met water, tot de saus ongeveer de dikte van volle melk heeft.
Gebruik direct of bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast of zet porties van 750 ml maximaal 3 maanden in de diepvries.
OPMERKING: Dit is een dunne saus, net als de sauzen die in de meeste restaurants worden gebruikt. Bij een fornuis voor thuisgebruik kan het zijn dat het te lang duurt voordat de saus inkookt wanneer je de curry maakt. Je kunt altijd minder water toevoegen aan je volgende portie als dit het geval is, of de saus eerst laten inkoken voordat je deze toevoegt.