Recept: Anticuchos uit Peru

vrijdag, 6 juli 2018

Het is heet, heel heet. Een goede remedie daartegen? Pittig eten! Ja het is echt waar, daarom duiken wij dit weekend in de keuken voor een maaltje met een lekkere hoeveelheid chilipepers. Dat moet met deze Anticuchos spiesjes uit My Streetfood Kitchen zeker goed komen.

 

Deze kipspiesjes zijn in Peru overal op straat te koop. Ze zijn vergelijkbaar met yakitori en geeft de invloed van Japanse gastarbeiders aan die hier in de 19e eeuw kwamen werken. De marinade bestaat gewoonlijk uit een pasta van chilipepers; aji panca (rood) of aji amarillo (geel). Hoewel het in speciaalzaken te koop is, is het vrij lastig te vinden. Een lepel fruitige hete chilisaus is een prima alternatief.

Anticuchos uit Peru

Voorbereiding: 30 minuten, plus 1 uur marineren – bereiding: 10 minuten – voor: 4 tot 6 personen

500 g kippendijfilets met vel, gehalveerd
romige aji verdesaus (zie hieronder),
fruitige chilisaus,
fijngehakte rode ui
en koriandertakjes, om te serveren

Marinade
1 kleine verse rode chilipeper
1 teentje knoflook
sap van ½ limoen
3 tl sojasaus
3 tl fruitige hete chilisaus
1½ el rijstwijnazijn
1 tl gemalen komijn

Hak of pureer voor de marinade de chilipeper, knoflook en alle overige ingrediënten fijn en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe de kip samen met de marinade in een kom, dek af en zet minimaal een uur (maar een nacht is ook prima) in de koelkast. Als je houten spiesjes gebruikt, leg ze dan minimaal 20 minuten in water om te voorkomen dat ze tijdens het grillen verbranden.

Rijg de kip aan de spiesen. Stook de barbecue op of verhit een grillpan op laag vuur. Gril de kipspiesjes 5 minuten aan beide kanten tot de kip net gaar is. Serveer met aji verdesaus, fijngehakte rode ui en koriandertakjes.

VAN TEVOREN Marineer de kip een dag van tevoren en bewaar in de koelkast. De saus kun je eerder op de dag maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Gril de spiesjes vlak voor het serveren.

Romige Aji Verdesaus
Bereiding: 10 minuten – Voor 250 ml

Deze romige saus krijgt door de limoen iets heerlijk zuurs.

1 handvol korianderblaadjes en stengels
1 kleine groene chilipeper, zaadjes verwijderd
2 lente-uitjes, grofgehakt
1 teentje knoflook, geperst
sap van 1 limoen
2 el mayonaise
2 el zure room

Pureer alle ingrediënten in een blender tot een gladde saus, schenk in een kom en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.