Het zal je verbazen hoe goed zalm en zuurkool samen gaan. Maak deze hartverwarmende soep uit ‘Zuur‘. Lees verder voor het recept!
Zuurkoolsoep met zalm-kerveldumplings
Gebruik voor dit recept eens je eigen zuurkool, eventueel op smaak gebracht met je lievelingsspecerijen. Als je deze soep niet té hartig wilt, kun je de zuurkool eerst even uitspoelen in een vergiet.
Voor 4 personen
Bereiding: 70 minuten
30 g boter
2 el venkelzaad
2 uien, in dunne halve ringen
zout
1 teen knoflook, fijngehakt
1 vel bakpapier
500 g zuurkool
1 l groentebouillon
VOOR DE DUMPLINGS
200 g zalmfilet, zonder huid
100 g warmgerookte zalm
2 el bloem
1 ei
1 el gezouten kappertjes, afgespoeld
2 el kervelblaadjes + extra ter garnering
1 el pittige grove mosterd
4 el fijngehakte pistachenoten
Verhit de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg het venkelzaad, de ui, snufje zout en knoflook toe. Maak van het bakpapier een cartouche: vouw het vel in vieren en knip het dikste hoekje eraf. Knip aan de andere kant een kwart cirkel die net iets groter is dan een kwart van de pan. Leg de cartouche op de uien en laat zo 30 minuten stoven.
Maak intussen de zalmdumplings. Meng in het hakbakje van de staafmixer de twee soorten zalm met de andere ingrediënten. Kneed er met natte handen kleine balletjes van.
Verwijder de cartouche en voeg de zuurkool toe. Bak 10 minuten mee. Giet de groentebouillon erop en laat aan de kook komen. Kook de soep zachtjes 20 minuten. Leg de dumplings er de laatste 5 minuten voorzichtig in. Serveer en garneer met de achtergehouden kervel.
De soep is heerlijk met sodabrood en wat goede boter.
Fotografie: Jeroen van der Spek