Recept: zoet-zoute walnootkoekjes uit ‘The Dumpling Sisters’

vrijdag, 16 februari 2018

Het Chinees Nieuwjaar is begonnen! Volgens de Chinese jaartelling wordt het Jaar van de Hond ingeluid. Bij deze viering horen natuurlijk ook lekkere hapjes, zoals deze zoet-zoute walnootkoekjes uit ‘The Dumpling Sisters‘. Lees snel verder voor het recept!

Amy & Julie Zhang: “Ben je wel eens in een Chinese supermarkt geweest rond het Chinees Nieuwjaar? Misschien zag je dan de dozen vol kleine, goudbruine koekjes. Hup toh soh, of walnootkoekjes, worden in deze periode vaak aan elkaar geschonken. Walnoten staan symbool voor het geluk van de hele familie en omdat ze een beetje op hersenen lijken, geloven Chinezen dat ze het mentale vermogen verbeteren. De reuzel zorgt voor een bijzonder kruimelige structuur, maar de koekjes zijn ook heerlijk als je plantaardige margarine gebruikt.

2701 Koekjes Dumpling SistersZoet-zoute walnootkoekjes

Voor 40 tot 50 koekjes

190 g bloem
65 g maïzena
¼ tl zout
½ tl zuiveringszout
75 g boter, op kamertemperatuur
75 g reuzel, of plantaardige margarine (zie tip), op kamertemperatuur
110 g kristalsuiker
½ tl vanille-extract
1 ei, losgeklopt
10 walnoothelften, fijngehakt

Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de bloem met de maïzena, het zout en het zuiveringszout in een grote kom. Zeef tweemaal in twee verschillende kommen, zodat alles heel goed is gemengd. Meng in een andere kom de boter en de reuzel en roer met een houten lepel. Voeg de suiker, het vanille-extract en twee theelepels van het losgeklopte ei toe. Zeef het bloemmengsel bij het botermengsel en voeg de walnoten toe. Kneed tot je een glad deeg hebt.

Rol telkens een ½ eetlepel van het koekjesdeeg uit tot een balletje en leg de balletjes op de bakplaat. Laat minstens 3 cm ruimte vrij tussen de koekjes. Druk elk balletje een beetje plat met de dop van een fles, zodat je op elk koekje de afdruk van een cirkel ziet. Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de koekjes met de rest van het losgeklopte ei en bak de koekjes 15 tot 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster voor je ze serveert met een kopje thee of over vanille-ijs strooit. Je kunt ze in een luchtdichte doos tot een week bewaren.

TIP VAN THE DUMPLING SISTERS

Als je plantaardige margarine gebruikt in plaats van reuzel, zet dan de oven uit na de baktijd, maar laat de koekjes nog 2 tot 3 minuten in de oven, zodat ze een beetje uitdrogen. Ze zullen dan luchtiger zijn.

 

Fotografie: Paul Winch-Furness