Recept: warmgerookte zalm uit ‘Smoked’

vrijdag, 27 oktober 2017

Deze warmgerookte zalm met Oriëntaalse marinade uit ‘Smoked‘ smaakt heerlijk met gewokte groenten. 

Oriëntaals gekruide warmgerookte zalm

Een fornuisroker is perfect voor het snel en eenvoudig warm roken van visfilet. Dit is een recept met zalm. 

voor 6 personen
6 zalmfilets, met huid, van ongeveer 150 g per stuk

voor de marinade
10 el tamari of sojasaus
10 el heldere honing
6 el lichte basterdsuiker
2 teentjes knoflook, geplet
1 el geschilde en fijngeraspte verse gember
snuf Chinees vijfkruidenpoeder
2 el eikenhoutsnippers

Maak eerst de oriëntaalse kruidenmarinade voor de zalm klaar. Meng de tamari of sojasaus, honing, basterdsuiker, knoflook, gember en het vijfkruidenpoeder in een steelpan en roer door elkaar. Verwarm de marinade langzaam op middelhoog vuur en laat 5 minuten doorwarmen. Zet apart en laat afkoelen.

Giet de marinade zodra deze is afgekoeld in een lage schaal en leg de zalm erin. Dek af met vershoudfolie en zet minstens 3 uur in de koelkast, maar bij voorkeur een nacht lang.

Haal de vis uit de koelkast, schep de filets uit de marinade en dep af met keukenpapier. Gooi de marinade weg, dek de filets af en zet terug in de koelkast; minimaal 4 uur maar bij voorkeur een nacht lang.

Wanneer je wilt gaan roken steek je de warme rookoven aan met eikenhoutsnippers. Zodra het apparaat een temperatuur van tussen de 50 en 100° C heeft bereikt en er rook te zien is kun je de vis gaan roken.

Na 20 tot 30 minuten moet de vis een goudbruine kleur hebben en er niet langer rauw uitzien.

Wanneer de zalm klaar is, is deze donkerder van kleur en helemaal doorbakken, of nog een beetje roze in het dikste deel van de filet. Het gerecht is tot aan 3 dagen te bewaren in de koelkast en kan warm of koud worden gegeten.