Wist je dat je een klassieker zoals de Caesar salade eenvoudig om kunt toveren tot een veganistische variant? Gaz Oakley doet dit in ‘Vegan 100’ en voegt er ook nog gegrilde ciabatta en wat kokosbacon aan toe. Een romige, heerlijke salade! We delen het recept graag.
Vegan Caesar salade met groene asperges en boerenkool
Voor 4 personen
Ingrediënten
zeezout
10 groene aspergetips
een handvol boerenkool, in reepjes
130 g diepvrieserwtjes
1 el olijfolie
4 sneetjes ciabatta
2 kroppen little gem, blaadjes losgehaald en gewassen
een paar verse muntblaadjes
een paar verse dilletakjes
kokosbacon (zie hieronder)
Voor de dressing:
1 teentje knoflook, geperst
1 el kappertjes, fijngehakt
4 el ‘mayonaise’ (zie hieronder)
2 el edelgistvlokken (o.a. biologische supermarkt)
1 el vers citroensap
een snufje zeezout en peper
Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vul een kom met ijskoud water.
Breng intussen een grote pan water aan de kook, voeg een snufje zeezout en de asperges toe, gevolgd door de boerenkool en de erwten. Blancheer de groenten niet langer dan 60 seconden, haal uit het water en dompel direct onder in het ijskoude water zodat ze niet doorgaren. Haal de groenten uit het water zodra ze zijn afgekoeld, laat uitlekken en zet apart.
Verhit een grillpan op hoog vuur, voeg een eetlepel olijfolie toe en gril de sneetjes ciabatta. Probeer aan beide kanten een mooi grillpatroon te krijgen en haal uit de pan. Snijd in kleinere stukjes. Roer de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom door elkaar.
Meng de little gem met de asperges, de boerenkool, de erwten, de kruiden en wat dressing in een serveerschaal. Verdeel de kokosbacon en gegrilde ciabatta erover en serveer met de rest van de dressing apart.
Kokosbacon
80 g kokosvlokken – 2 el ahornsiroop – 2 el vloeibare rook (o.a. online) – 2 el sojasaus -1 el kokosolie
Roer alle ingrediënten in een mengkom door elkaar zodat de kokosvlokken goed bedekt zijn en verdeel over de bakplaat. Bak 10 tot 15 minuten in een tot 180 °C voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Controleer regelmatig en schep tijdens het bakken om, want de kokosvlokken verbranden snel.
Romige mayonaise (voor een pot van 227 gram)
120 ml ongezoete sojamelk – 1 tl appelciderazijn – 1 tl citroensap – 240 ml koolzaadolie – een snufje zeezout en witte peper
Gebruik een staafmixer. Voeg de sojamelk met de appelciderazijn en het citroensap toe aan een hoge kan. Giet tijdens het mengen langzaam de olie erbij. Blijf mengen tot alle olie is toegevoegd en je een romige, mayo-achtige consistentie hebt. Breng op smaak met zout en peper.
Deze mayonaise is ongeveer een week in een afgesloten pot in de koelkast houdbaar.
Uit: Vegan 100 | Auteur: Gaz Oakley | ISBN: 9789461431912 | €25,95