Oh zo lekker: deze varkenssheftalia van George Calombaris uit zijn boek ‘Greek‘. De sheftalia kun je ook op een hete barbecue grillen: ideaal voor een barbecue-avond!
Varkenssheftalia met koriandertabouli en tahinyoghurt
George Carlombaris: “Ik vind een goed bereide souvlaki iets geweldigs, niet iets wat je om 3 uur ’s nachts naar binnen schrokt. Het moet verfijnd en verrukkelijk zijn. Ik weet nog wanneer ik deze versie voor het eerst at. Ik zat op een goedkoop plastic stoeltje in Cyprus te genieten van een ijskoud biertje en deze ontstellend lekkere souvlaki.”
Varkenssheftalia
1 teen knoflook, ongepeld
400 g varkensgehakt
2½ kleine rode ui, gesnipperd
geraspte schil van 2 onbespoten sinaasappels
2 tl venkelzaadjes, geroosterd en gekneusd
Koriandertabouli
1 opgehoopte el bulgur
zoutvlokken
flinke handvol korianderblaadjes
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
1¼ el citroensap
1¼ el extra vergine olijfolie
2½ tl gemalen sumak
versgemalen zwarte peper
Tahinyoghurt
2½ el Griekse yoghurt
2–3 tl tahin
3 tl citroensap
¼ tl zoutvlokken
2 tl extra vergine olijfolie
4 kleine pitabroodjes
extra vergine olijfolie, om te bestrijken
Maak de sheftalia. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Wikkel de teen knoflook in aluminiumfolie en rooster hem in 10 tot 15 minuten zacht in de oven. Laat afkoelen, pel hem en hak hem fijn. Doe de knoflook met het varkensvlees, de ui, de geraspte sinaasappelschil en het venkelzaad in een grote kom en meng alles ca. 5 minuten met de hand tot een kleverige massa. Verdeel die in 12 porties en vorm er worstjes van. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze voor gebruik 1 uur in de koelkast.
Doe voor de koriandertabouli de bulgur in een kleine pan met 250 ml water en een snuf zout en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de bulgur in ca. 15 minuten gaar. Giet af en zet apart om af te koelen. Meng de bulgur en de koriander in een kom. Klop de geraspte citroenschil en het citroensap, de olijfolie, sumak en 1 theelepel water door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schud de dressing door de bulgur met koriander.
Meng voor de tahinyoghurt alle ingrediënten in een kleine kom.
Verwarm een barbecuegrillplaat of koekenpan met dikke bodem en antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de sheftalia gaar in 3 minuten aan elke kant, neem ze uit de pan en laat ze 2 minuten rusten.
Bestrijk het pitabrood met olijfolie en gril het kort aan beide kanten.
Schep op elk pitabroodje 1 eetlepel tahinyoghurt en leg daarop tabouli en drie sheftalia. Vouw dubbel en serveer.