Recept: Varkensribben met ingelegde watermeloen

vrijdag, 7 september 2018

Deze Mexicaanse varkensribben uit ‘Breddos tacos’ lenen zich perfect voor een vrijdagavond. Je kent het wel van die gerechten die gewoon heel geschikt zijn om samen met vrienden of familie het weekend in te luiden onder het genot van een goed glas bier. Dit varkensribben recept is er zo een.   

Varkensribben met ingelegde watermeloen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor het varkensvlees:
1 el raapzaadolie
1 ui, gesnipperd
1 wortel, in stukjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
2 kg spareribs
1 flesje Corona of Dos Equísbier
1 tl piment
1 knoflookbol, teentjes losgehaald
2 el agavesiroop of honing
2 tl cayennepeper
1 el rietsuiker
1 el zeezout
1 el versgemalen zwarte peper
8 maïstortilla’s (zie pag. 16)

Voor de watermeloen:
100 ml ciderazijn
2 lange rode pepers, in dunne ringetjes
een snufje zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el agavesiroop
1 tl korianderzaadjes
½ watermeloen, vruchtvlees in blokjes van 3 cm

 

Wanneer ik een varkensbuik klaarmaak, bewaar ik de ribben altijd voor het personeel. Ze zijn ideaal voor een barbecue of een groot gezelschap.

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
  2. Zet een braadslee op middelhoog vuur. Voeg de olie toe, en zodra die heet is, de ui. Bak 5 minuten, roer regelmatig, voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Voeg de spareribs, het bier, de piment, de knoflook, de agave, de cayennepeper, de bruine suiker, het zout en de peper toe. Breng aan de kook, dek goed af met aluminiumfolie en zet 4 uur in de oven.
  3. Maak intussen de watermeloen klaar. Doe de azijn, rode peper, zout en peper, agave en korianderzaadjes in een steelpan, breng aan de kook, neem de pan van het vuur en schenk de inhoud direct over de blokjes watermeloen. Laat minstens 1 uur staan.
  4. Na 4 uur moet het varkensvlees lekker mals zijn. Verwijder de folie van de braadslee, verhoog de oventemperatuur naar 200 °C en laat het vlees nog 10 minuten in de oven staan. Haal voorzichtig de spareribs uit de braadslee en leg ze op een serveerschaal. Zet de braadslee op middelhoog vuur en breng de inhoud aan de kook, laat de saus voor een derde indikken.
  5. Schenk de saus over de spareribs of in een kom. Verdeel de watermeloen over het vlees. Serveer met warme tortilla’s.

Boeken