Recept: Vanille-aardbeiennougat

vrijdag, 11 mei 2018

Wil je iets speciaals doen voor Moederdag? Maak dan eens deze vanille-aardbeiennougat uit Atelier Confiserie, zeker weten dat je jouw moeder daarmee verrast!

Vanille-aardbeiennougat

Voorbereidingstijd: 20 minuten • Kooktijd: 1¾ uur

Rusttijd: ten minste 3-4 uur, bij voorkeur 1 nacht

200 g aardbeien
plantaardige olie om in te vetten
2 kleine vellen of 1 groot vel ouwel
300 g kristalsuiker
50 ml water
150 g honing
1 groot eiwit
het merg van 1 vanillestokje
100 g geroosterde amandelen, gepeld
poedersuiker om te bestrooien

Voor 5 repen

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat. Snijd de aardbeien in plakjes, leg ze op de bakmat en laat ze 1 uur in de oven drogen. Neem de gedroogde aardbeien uit de oven en laat ze afkoelen. Neem ze van de bakmat en zet weg.

Vet een vierkante schaal van 19 x 19 cm licht in met olie en bekleed hem met ouwel.

Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker, het water en de honing op een matig vuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook, zet de suikerthermometer in de siroop en laat het mengsel ongeveer 30 minuten doorkoken tot een temperatuur van 130 °C.

Klop intussen het eiwit in een keukenmachine totdat zich soepele pieken vormen. Neem, als de siroop de gewenste temperatuur heeft bereikt, de pan van het vuur en voeg de vanille toe. Schenk onder aanhoudend kloppen op halfhoge snelheid in een dun straaltje de suikersiroop op het eiwit.

Blijf 10 minuten kloppen totdat het mengsel dikker wordt en roomwit kleurt. Voeg de amandelen en de helft van de gedroogde aardbeien toe. Schenk het mengsel in de schaal en strijk de bovenkant glad. Verdeel de rest van de gedroogde aardbeien over de nougat en druk ze licht aan. Bestrooi met poedersuiker en laat ten minste 3-4 uur of liever nog een hele nacht tot kamertemperatuur afkoelen. Snijd de nougat in repen of vierkanten en bewaar deze maximaal 2 weken in een luchtdicht afsluitbare trommel of doos.