Bak de portobello’s eerst even aan voor deze heerlijke tosti uit ‘Tosti & Toast‘. Voor een veganistische versie vervang je de boter en taleggio door olijfolie en een handvol bladspinazie. Met genoeg zout en zwarte peper is de tosti dan net zo lekker.
Portobello en tijmboter
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Beste brood: zuurdesembrood
250 g portobello’s, in plakken van 5 mm dik
1 ui, in ringen (bij voorkeur een witte ui, maar elke andere ui kan ook)
1∕2 el tijm
2 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
4 sneden zuurdesembrood
100 g taleggio, in plakjes
tijmboter
1∕2 el tijm
1∕2 teen knoflook, geperst
2 el boter, op kamertemperatuur
Verwarm de oven voor tot 200 °C (gasstand 6).
Verdeel de plakken portobello en de uiringen over een bakplaat, bestrooi met de tijm en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met zout en zwarte peper en bak 20 minuten in de oven.
Maak intussen de tijmboter: meng alle ingredienten in een kommetje.
Besmeer een kant van de sneden brood met de tijmboter en leg ze op het werkvlak, met de beboterde kanten naar onder. Verdeel de portobello’s en uien over twee sneden brood, garneer met de taleggio en bestrooi met zout en peper. Leg de andere sneden brood erop en bestrijk de buitenkanten met boter.
Verhit een koekenpan op matig vuur en bak de tosti’s in de pan, 2 tot 3 minuten aan elke kant. In een tosti-ijzer of paninimaker kan ook. Het brood moet mooi goudbruin en krokant zijn en de taleggio moet gesmolten zijn.
Fotografie: Jacqui Melville