Recept: Tortillasoep met limoen en kip

vrijdag, 17 augustus 2018

In Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daar tussen zit. In deze Mexicaanse tortillasoep speelt de limoen slechts een bescheiden, doch onmisbare rol!

Tortillasoep met limoen en kip

Deze soep bestaat uit verschillende elementen die bij het opdienen worden samengevoegd. Het is geen echte tortillasoep, maar meer een kruising tussen een tortillasoep en sopa de lima. Je kunt variëren met de garneringen. In plaats van harde kaas kun je ook verkruimelde feta gebruiken, en de avocado kun je vervangen door een traditionele guacamole.

Voor 4 personen

Voor de kip en marinade
2 kipfilets, opengesneden als een vlinder
fijngeraspte zeste en sap van 1 onbespoten limoen
1 tl gemalen chipotle
1 tl knoflookpoeder en 1 tl gedroogde oregano
½ tl gerookt zout
1 el olijfolie


Voor de soep
2 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
2 rode paprika’s, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
500 g heel rijpe tomaten
1 bol knoflook, in teentjes verdeeld, ongepeld
1 chipotle chilipeper (gedroogde gerookte jalepeño, toko of online)
of verse jalapeño chilipeper, pitjes verwijderd, heel gelaten
3 el fijngehakte koriandersteeltjes (bewaar het blad ter garnering)
1 flink takje tijm
1 l kippenbouillon
200 g gekookte zwarte bonen (optioneel)


Garnering
1 avocado
sap van 1 limoen
2-3 el olijfolie
2-3 maïstortilla’s, in driehoekjes gesneden
100 ml zure room
paar blaadjes koriander
geraspte harde kaas, zoals manchego,
gruyère of cheddar

Leg de kipfilets in een schaal. Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en schenk over de kip. Laat 1 uur in de koelkast marineren. Verhit een grillpan tot deze zo heet is dat je je hand er niet meer boven kunt houden. Gril de kipfilets 3 tot 4 minuten aan beide kanten tot de filets net gaar zijn. Zet weg.

Verhit voor de soep de olijfolie in een soeppan. Voeg de rode ui, paprika en bleekselderij toe en fruit op laag vuur aan tot ze beginnen te kleuren. Dit duurt minstens 10 tot 15 minuten. Rooster intussen in een droge koekenpan met dikke bodem de tomaten, ongepelde tenen knoflook en de chilipeper tot de tomaten rondom geroosterd zijn; dit duurt ongeveer net zo lang als het fruiten van de ui. Als de chilipeper en knoflook er gaar uitzien voor de tomaten geroosterd zijn, schep ze dan uit de pan en zet weg. Pel de tenen knoflook en pureer ze met de ongepelde tomaten en chilipeper in een keukenmachine.

Voeg de koriandersteeltjes en tijm toe aan de pan met uien en bak een paar minuten mee. Schenk het tomatenmengsel erbij en laat 5 minuten koken of tot de saus begint in te dikken. Schenk de kippenbouillon erbij en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel met het limoensap.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de tortilladriehoekjes knapperig en goudbruin. Snijd de kip in dunne reepjes en voeg ze toe aan de soep, samen met de zwarte bonen (optioneel). Verwijder het takje tijm en serveer de soep met de tortilla’s, avocadoblokjes, zure room, korianderblaadjes en de geraspte kaas.