Recept: Tiramisu-ijstaart

zaterdag, 19 december 2020

Wij hebben ‘m: het perfecte kersttoetje. Met deze tiramisu-ijstaart uit ‘IJs & co’ steel jij zeker de show. Voor een andere smaak kun je de marsala wijn ook vervangen door bijvoorbeeld rum, amaretto of Grand Marnier, of door koffie voor een alcoholvrije variant.

Tiramisu-ijstaart

Voor 8-10 porties

Ingrediënten

Voor het zabaglione-ijs met mascarpone
4 eidooiers
95 g kristalsuiker
90 ml marsala (een wijnsoort)
2 el kristalsuiker
200 g mascarpone

Voor het koffie-mascarpone-ijs
200 ml koffie
200 g + 2 el kristalsuiker
200 ml slagroom
250 g mascarpone

Voor de lange vingers
80 g kristalsuiker
150 ml hete koffie
175 g lange vingers
cacaopoeder, om te bestrooien

ook nodig: brood- of cakevorm

 

Bekleed een brood- of cakevorm met plasticfolie. Zet in de vriezer tot gebruik.

Maak het zabaglione-ijs. Klop de eidooiers met de kristalsuiker licht en luchtig in een hittebestendige kom. Zet de kom boven een pan met kokend water, voeg al kloppend de marsala toe en blijf kloppen tot het schuimig en dikker wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Dek af met plasticfolie direct op het oppervlak, zodat er geen velletje op komt en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

Roer de mascarpone los met een vork en meng voorzichtig door het marsalamengsel. Zet weer minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

Begin met het koffie-mascarpone-ijs. Breng de koffie met 200 gram kristalsuiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en haal de pan van het vuur. Laat de koffiesiroop afkoelen.

Klop de slagroom, mascarpone en 2 eetlepels kristalsuiker tot zachte pieken. Giet al kloppend de koffiesiroop erbij. Dek af en laat minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen.

Draai het zabaglione-ijs volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine. Roer intussen 80 gram kristalsuiker door de hete koffie tot de suiker is opgelost. Giet in een diep bord. Doop de helft van de lange vingers helemaal in de siroop en leg opzij op een bord.

Haal, als het ijs bijna klaar is, de vorm uit de vriezer. Schep een laag zabaglione-ijs in de vorm en bedek met de lange vingers. Zet minimaal 1 uur in de vriezer.

Draai het koffie-ijs volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine. Doop de rest van de lange vingers ook in de koffiesiroop. Haal, als het ijs bijna klaar is, de vorm uit de vriezer. Schep het koffie-ijs in de vorm en bedek opnieuw met lange vingers. Zet minimaal 2 uur in de vriezer.

Haal de vorm 10 minuten voor het serveren uit de vriezer en bestrooi met cacaopoeder. De ijstaart kan ingepakt in plasticfolie een week in de vriezer bewaard worden.

 

Uit: IJs & co | Auteur: Aniek Keijsers | ISBN: 9789461432117 | €20,95