Recept: Stoofpotje van buikspek en paddenstoelen

vrijdag, 21 september 2018

Met ‘Time’ van de Britse chef-kok Gill Meller kook je elk seizoen op elk moment van de dag de lekkerste gerechten. Van speltwafels met geweld fruit en een brandnetelomelet tot een zomerse moestuintaart en deze heerlijke stoofpot van buikspek en paddenstoelen.

Stoofpotje van buikspek, spekblokjes & paddenstoelen met room, cider & peterselie

 

Ik serveerde dit stoofpot je voor het eerst aan boord van een vissersboot op open zee op een ijskoude dag. Ik had het de dag ervoor al bereid (altijd een goed idee met een stoofpot) en warmde het op een klein kooktoestel in de stuurhut op. De heerlijke geuren kringelden naar de hongerige vissers aan dek. Ondanks de deining lukte het me om de gloeiendhete kommen te serveren; even kon je alleen de wind en de zee horen. We vingen die dag vrij veel vis, waaronder de bijzonder uitziende geep met zijn magische groene graten.

voor 4 personen

een scheut extra vergine olijfolie
1 stuk gezouten buikspek à ongeveer 350 g, in blokjes van 4-5 cm
500 g vers buikspek, in blokjes van 4-5 cm
1 grote of 2 kleine stengels prei, gehalveerd en in ringen
2-3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
4-6 laurierblaadjes
2-3 takjes rozemarijn
2-3 takjes tijm
zout en versgemalen zwarte peper
2 el bloem
450 ml cider
250 ml varkens-, kippen- of groentebouillon
1 klont boter
250 g wilde of gekweekte paddenstoelen, in grote stukken
200 ml double cream of volle slagroom
1 bosje peterselie, gehakt

 

Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Verhit om te beginnen de olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg het gezouten en het verse buikspek toe en bak het vlees in 6 tot 8 minuten aan alle kanten bruin. Schep het vlees met een spatel of schuimspaan uit de pan en zet apart. Voeg de prei toe aan de pan, samen met de knoflook, alle kruiden en wat zout en peper. Laat de prei 10 minuten zachtjes zweten. Voeg het vlees weer toe aan de pan, strooi er wat bloem over en roer goed. Bak nog 3 tot 4 minuten, schenk de cider en de bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook. Roer goed, plaats een goed sluitend deksel en zet 2 uur in de oven, tot het vlees gaar is.

Verhit intussen de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe, bestrooi licht met zout en peper en bak regelmatig roerend 6 tot 8 minuten, tot ze gaar zijn. Zet apart.

Haal de braadpan uit de oven en voeg de gebakken paddenstoelen en de double cream toe. Roer goed en zet de pan 15 minuten zonder deksel terug in de oven.

Roer de gehakte peterselie erdoor, breng indien nodig verder op smaak met zout en peper en serveer met een zuur aangemaakte groene salade en wat lekker brood.

Boeken

Time

ISBN: 9789461431967