Recept: Spinazierisotto met pompoencrème uit ‘Leafs’

donderdag, 2 november 2017

De spinazierisotto met pompoencrème uit ‘Leafs‘ is een gerecht vol met groenten uit het seizoen. Heerlijk voor een vegetarische herfstdag.

Spinazierisotto met pompoencrème

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten
½ flespompoen
1 l groentebouillon
5-6 saffraandraadjes
zout en peper
rasp van een biologische citroen
2 el geraspte Parmezaanse kaas
(optioneel) + extra om erbij te serveren
500 g spinazie
1 ui
olijfolie, om te bakken
nootmuskaat
2 tenen knoflook
350 g arboriorijst
100 ml droge, witte wijn
smaakmaker: lekkere olijfolie

Verwijder de schil van de pompoen. Ik halveer de pompoenen en leg de helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank. Dan snijd ik de schil eraf door met het mes van boven naar beneden te snijden. Snijd het pompoenvlees in stukken.

Kook de pompoen in circa 15 tot 20 minuten zacht in de groentebouillon met saffraan, zout en 1 theelepel citroenrasp.

Laat de pompoen uitlekken maar bewaar het kookvocht. Pureer de pompoen met iets van het kookvocht tot een gladde puree. Haal deze indien nodig nog door een zeef, de crème moet heel glad zijn. Roer eventueel de 2 eetlepels Parmezaanse kaas door de pompoencrème. Breng op smaak met zout en peper.

Was de spinazie en hak de ui zeer fijn. Fruit de ui in wat olijfolie, voeg de spinazie toe en breng op smaak met zout, peper, veel nootmuskaat en de overgebleven citroenrasp. Pers de tenen knoflook erboven en roer de knoflook erdoor.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de rijst tot de korrels glazig zijn. Voeg wat van de achtergehouden bouillon, gemengd met de wijn, toe en breng de rijst al roerend weer aan de kook. Voeg steeds als het vocht opgenomen is, iets van de rest toe. Roer regelmatig. Laat sudderen tot al het vocht opgenomen is en de rijst gaar is maar nog wel een bite heeft. Meng er nu de spinazie door en breng op smaak met zout, peper en olijfolie. Verdeel de risotto over de borden. Schep er een flinke eetlepel van de pompoencrème bij en voor de liefhebber serveer je wat Parmezaanse kaas erbij.

Foto: Mitchell van Voorbergen