Recept: spaghetti met citroenmelisse & peterselie uit ‘Koken met kruiden & bloemen’

vrijdag, 26 mei 2017

Deze spaghetti uit ‘Koken met kruiden & bloemen‘ staat met een kwartiertje op tafel. Een ideaal recept als je weinig tijd hebt om te koken! De citroenmelisse geeft een lekkere frisse smaak aan het gerecht, en de chilivlokken zorgen voor wat pit.

2605 Recept kruiden & bloemenSpaghetti met citroenmelisse & peterselie

Auteur Pip McCormac: “Citroenmelisse tussen je vingers wrijven en de heerlijke geur ervan opsnuiven – een van mijn eerste jeugdherinne­ringen. Ik verbaasde me erover hoe een zo bescheiden, onop­vallende plant zo ontzettend lekker kan ruiken. Een vleugje mediterraan met een exo­tisch tintje verborgen in een kruidenborder ergens in een heel gewone tuin. We deden er nooit iets mee. Dat is jammer, want citroenmelisse voegt een heel aangenaam frisse smaak toe – de citroensmaak die je verwacht en een heerlijke ondertoon. Je kunt het ook gebruiken in plaats van citroenschil in cake-beslag, voor citroendrankjes of in deze pittige pasta.

Voor 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

olijfolie
100 g spaghetti
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 tl chilivlokken (toko)
1 courgette
sap van 1 citroen
2 takjes citroenmelisse, alleen de blaadjes
1 el fijngehakte peterselie
geraspte Parmezaanse kaas, om erbij te serveren (naar keuze)

 

Schenk een grote pan vol met water en voeg een scheut olijfolie toe. Breng het water aan de kook. Voeg de spaghetti toe zodra het water kookt en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Schenk intussen in een andere pan een scheut olijfolie en zet de pan op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie warm is de knoflook en de chilivlokken toe en doe het deksel op de pan. Fruit het mengsel 2 tot 3 minuten, of tot de knoflook goudbruin is. Snijd de uiteinden van de courgette, snijd hem overlangs door en de helften vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Schep de courgetteplakjes bij de knoflook en de chilivlokken in de pan, roer even door, dek de pan weer af en bak het geheel ongeveer 5 minuten, of tot de courgette zacht is en een bruin kleurtje begint te krijgen.

Haal de pan van het vuur en roer het citroensap door de courgettes (pas op want het spettert!). Zet de pan weer op het vuur en laat een beetje van het kookvocht inkoken.

Laat de spaghetti uitlekken en doe de spaghetti in de pan met de courgettes. Voeg ook de blaadjes van de citroenmelisse toe. Roer alles goed door elkaar. Zet de pan nog even terug op het vuur en verwarm het geheel nog even.

Verdeel de spaghetti over twee kommen of diepe borden. Strooi de peterselie erover en eventueel wat geraspte parmezaan.

Fotografie: Yuki Sugiura

Boeken

Koken met kruiden & bloemen

ISBN: 9789461431172