Doe deze Valentijn eens à la Lady en de Vagebond: geniet samen van een bord warme spaghetti met tomatensaus en gehaktballen!
Authentieke gehaktballen, rijkelijk overgoten met tomatensaus, bestrooid met wat Parmezaanse kaas en geserveerd met knoflookbrood. Het summum van de traditionele Amerikaans-Italiaanse keuken.
Spaghetti & meatballs
Voor 3 of 4 personen (verminder de hoeveelheden voor een romantisch diner met zijn tweetjes)
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
VOOR DE GEHAKTBALLEN
250 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
2 teentjes knoflook, geplet
1 ei, losgeklopt
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
50 g paneermeel
1 el fijngehakte blaadjes bladpeterselie
1 dl melk
½ tl zout
1 snufje peper
VOOR DE TOMATENSAUS
3 el gesnipperde ui
1 el fijngesneden wortel en bleekselderij
3 el olijfolie
5 teentjes knoflook, geplet
500 g passata
1 dl water
2 snufjes gedroogde oregano (of basilicum)
zout en peper
suiker (eventueel)
VOOR DE KNOFLOOKBROODJES
1 baguette (niet te dun)
100 g boter (zachte)
2 el olijfolie
3 teentjes knoflook, geplet
1 el fijngehakte blaadjes bladpeterselie
OVERIGE INGREDIËNTEN
400 g spaghetti
DE GEHAKTBALLEN
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en kneed ze tot een homogeen mengsel. Verdeel het mengsel in tien tot twaalf porties en rol er met je handen gehaktballen van. Leg de gehaktballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven.
DE TOMATENSAUS
Bak de ui, de wortel en de bleekselderij circa 5 minuten in de olijfolie op middelhoog vuur, tot de ui glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut voor je de passata en het water toevoegt. Laat circa 15 minuten sudderen. Voeg de oregano, zout, peper en suiker naar wens toe. Voeg de gehaktballen toe en kook ze 15 minuten. Serveer meteen.
DE KNOFLOOKBROODJES
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de baguette open. Meng de rest van de ingrediënten en besmeer daarmee de gesneden kant van de baguettehelften. Leg de baguettehelften op een stuk bakpapier en bak ze circa 10 minuten in de oven, tot ze een beetje bruin worden. Snijd ze in stukken en serveer ze bij de gehaktballen.
DE SPAGHETTI
Terwijl de knoflookbroodjes in de oven liggen, kun je de spaghetti al dente koken. Serveer met de gehaktballen, de tomatensaus en de knoflookbroodjes.
Fotografie: Akiko Ida en Pierre Javelle