Recept: Spaanse gegratineerde mosselen uit ‘Mosselen’

vrijdag, 4 oktober 2019

Mosselen kun je op enorm veel manieren bereiden; koken, bakken, en cocotte, marineren, en papillotes of gratineren. Dat laatste is wat je gaat doen in dit recept. Eerst worden de mosselen op de klassieke wijze gekookt en daarna haal je de bovenste schelphelften ervan af om dit gerecht af te maken onder de grill voor een verrassende en heel smakelijke bereiding.

De combinatie van vis en vlees komt in Spaanse gerechten regelmatig voor, denk aan paella. In dit gerecht bereid je de mosselen samen met chorizoworst, wat het gerecht een heerlijke rokerige en licht pittige smaak geeft. Een mooie tegenhanger van de iets zilte smaak van mosselen.

Spaanse gegratineerde mosselen

Voor 2 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten
600 g verse mosselen
60 g chorizo
60 g geroosterde rode of gele paprika
150 g tomatensaus
30 g zwarte olijven zonder pit
120 g Emmentaler kaas, geraspt

 

Stort de mosselen in een grote braadpan, dek de pan af en laat de mosselen
5 tot 6 minuten op halfhoog vuur staan. De mosselen zijn klaar als alle schelpen open zijn.

Verwijder de bovenste schelphelften van de mosselen en schik de onderste
helften met het vlees in een ovenschaal.

Snijd de chorizo in plakjes en de paprika in blokjes. Schenk de tomatensaus
in een spiraal over de mosselen. Schik eerst de paprikablokjes en vervolgens
de chorizoplakjes op de saus. Strooi er de geraspte Emmentaler over.
Eindig met de zwarte olijven.

Laat de grill van de oven heet worden. Zet de mosselen er 5 minuten onder.
Neem de schaal uit de oven als de kaas goudbruin is.

Serveer direct, lekker met friet erbij.


Uit: Mosselen | Auteur: Léon de Bruxelles | ISBN: 9789461431950 | € 9,95

Boeken

Mosselen

ISBN: 9789461431950