Collega Anne-Marij bakte deze week het super lekkere sodabrood met zwarte bessen, geitenkaas, hazelnoot & rozemarijn uit ‘Time’ van Gill Meller. We delen graag het recept met je!
Dit supersnelle sodabrood is eenvoudig om te maken en ontzettend lekker. Het is een geweldige manier om een paar handenvol zwarte bessen te gebruiken, een vrucht met
een rijke smaak die perfect past bij geitenkaas en geurige, groenblijvende rozemarijn. Dit brood is het lekkerst is als het warm wordt geserveerd met koude boter en misschien een lepel zwartebessenjam of wat honing.
voor 1 groot brood
250 g bloem
2 volle tl bakpoeder
1 tl fijn zout
150 g geitenkaas met korst, in blokjes
50 g gepelde hazelnoten, gekneusd
100 g zwarte bessen, boven- en onderkant verwijderd
2 takjes rozemarijn, grofgehakt
200 ml wei of karnemelk
2 el havervlokken
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout, twee derde van de geitenkaas, twee derde van de hazelnoten, de zwarte bessen, de rozemarijn en de wei of karnemelk in een grote kom. Vorm met je handen tot een rond deeg van ongeveer 20 cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg het deeg erop en strooi de rest van de noten en de kaas erover, gevolgd door de havervlokken.
Snijd het traditionele diepe kruis in het deeg. Dit helpt het deeg te rijzen. Zet het brood in de oven en bak 30 tot 35 minuten, tot het brood goed gerezen en goudbruin is.
Serveer warm uit de oven met boter, een paar plakjes kaas en eventueel wat goede ham.
Uit: ‘Time’ | Auteur: Gill Meller | ISBN: 9789461431967 | €29,95