Recept: Scones met viooltjes & honingcreme

vrijdag, 30 maart 2018

Het paasweekend is in aantocht, het moment om met de hele familie aan tafel te gaan voor een lekker uitgebreide brunch. Natuurlijk mogen hierbij de verse eitjes, het versgeperste sapje, een heerlijk paasbrood maar ook deze scones met viooltjes niet ontbreken!

Het Maarts viooltje heeft een zeer uitgesproken smaak, maar als je er niet te veel van gebruikt en ze meebakt, krijgen de bloempjes een subtielere smaak. Ze zorgen dan juist voor een heerlijk bloemachtige ondertoon en overheersen de rest niet. De honingcrème is heerlijk dik, zoet en romig en maakt jam of boter overbodig… hoewel een lepel lemon curd geen kwaad kan, zeker niet als je een echte zoetekauw bent.

Scones met viooltjes & honingcreme

Scones met viooltjes & honingcreme

VOOR: 12 SCONES
BAKTIJD: 12-15 MINUTEN

 

50 g boter, plus wat extra voor het invetten
225 g zelfrijzend bakmeel, plus wat extra voor het bestuiven
25 g suiker
150 ml melk, plus wat extra voor het bestrijken van de scones
1 tl vanillearoma
3 viooltjes (Maarts viooltje) in stukjes gesneden, plus wat extra bloemblaadjes voor de decoratie
100 g clotted cream (speciaalzaak, beter gesorteerde supermarkt of via internet)
2 el vloeibare honing

 

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet het papier in. Meng in een keukenmachine het bakmeel met de boter en de suiker tot een kruimig mengsel. Schenk de melk en het vanillearoma erbij en klop tot je een stevig deeg hebt. Voeg de bloempjes toe en geef een paar korte pulsen om ze met het deeg te vermengen.

Bestuif je werkblad met wat bakmeel en leg het deeg erop. Strooi ook een beetje meel over het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot een 2 cm dikke lap. Steek er met een ronde uitsteekvorm van 5 cm doorsnede rondjes uit. Leg de rondjes op de bakplaat.

Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek ook hieruit weer rondjes. Ga door tot het deeg op is. Rol het deeg niet te vaak uit, anders krijg je taaie scones. Bestrijk de rondjes met een beetje melk, schuif de plaat in de oven en bak de scones in 12 tot 15 minuten goudbruin. Breng ze over op een taartrooster en laat ze afkoelen.

Roer vlak voor het serveren de honing door de room. Heel even maar, de honing hoeft niet helemaal met de room te worden vermengd. Versier de room met wat viooltjes. Snijd de scones open en bestrijk ze met wat room.